Verbouwen

Vlaamse renovatiepremie aanvragen kan vanaf 26 maart

Wie in Vlaanderen zijn enige en eigen oude woning renoveert, kan hiervoor vanaf maandag een premie tot 10.000 euro aanvragen bij de Vlaamse overheid. Het Besluit van de Vlaamse regering dat de voorwaarden en de procedure tot het bekomen van de premie regelt, is vandaag in het Belgisch Staatsblad verschenen. De renovatiepremie moet mensen stimuleren om de kwaliteit van hun woningen te verbeteren. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, juicht dit toe. De aanpassing van oudere woningen aan de moderne eisen op vlak van kwaliteit, comfort en energiezuinigheid zijn broodnodig. De renoveerder kan ook zelf de handen uit de mouwen steken en enkel facturen van materiaalaankopen indienen. Daarmee is de bouwfederatie niet gelukkig. Het gevaar is groot dat de Vlaamse regering zwartwerk gaat subsidiëren. Want niet alle “doe-het-zelvers” voeren ook daadwerkelijk zelf de werken uit. Vlaams minister van Wonen Marino Keulen heeft daarom op vraag van Bouwunie een evaluatie van deze premievoorwaarde na één jaar beloofd. Bovendien moet de aanvrager van de premie in dit geval een verklaring afleggen dat hij de werken zelf heeft uitgevoerd.

Bouwunie wijst er op dat enkel renoveerders die beroep doen op een geregistreerde aannemer slechts 6% btw betalen op hun materialen en ook in aanmerking komen voor andere voordelen zoals de belastingmindering voor energiebesparende maatregelen en de premies van hun netbeheerder en gemeente. De belastingvermindering bedraagt 2.600 euro, de daarmee cumuleerbare premie van Eandis voor een hoogrendementsketel 250 euro, de stad Gent geeft een premie van 1.000 euro voor de plaatsing van een hoogrendementsketel, ... De optelsom van alle voordelen levert dus een flinke besparing op. Op de websites www.premiezoeker.be en www.energiesparen.be kan de renoveerder nakijken welke premies en tegemoetkomingen hij precies kan krijgen. De doe-het-zelver ziet deze aan zijn neus voorbijgaan.

Op de nieuwe renovatiepremie zitten heel wat Vlamingen te wachten. Vanaf maandag kunnen ze hun aanvraag indienen. De premie is bedoeld voor de eigenaars van een huis in Vlaanderen van minimum 25 jaar oud die geen andere woning bezitten en voor verhuurders die via een erkend sociaal verhuurkantoor werken. De maatregel richt zich niet alleen op jonge mensen die een oude woning opknappen, maar ook op oudere mensen die hun oude woning willen aanpassen aan de noden van hun oude dag zodat ze er langer kunnen blijven wonen. De inkomensgrens voor huiseigenaars bedraagt 35.000 euro (netto) belastbaar inkomen voor een alleenstaande en 50.000 euro voor samenwonenden of een alleenstaande met één persoon ten laste. Per bijkomende persoon ten laste komt er 2.800 euro bij. De premie bedraagt 30 procent van de kostprijs van de werken, met een maximum van 10.000 euro. Het moet gaan om werken voor minstens 10.000 euro exclusief btw. De werken die in aanmerking komen, zijn ondergrondse werkzaamheden (funderingen en waterdicht maken van kelders), verbetering van binnen- en buitenmuren (isolatie buitenmuren, gevelbekleding, bepleistering, behandelingen tegen vocht en zwam, voegwerk), werken aan draagvloeren (en indien daardoor nodig aan dekvloeren). Ook de vernieuwing van daken of het plaatsen van deuren en ramen met hoogrendementsbeglazing komen in aanmerking, net als het vernieuwen van elektriciteit en sanitair of het verbeteren van de centrale verwarming (door plaatsing van een hoogrendementsketel of met duurzame energiebronnen). Uitbreidingen van de woning mogen ook, als het gaat om woonvertrekken. Veranda’s, garages of tuinhuisjes komen niet in aanmerking. Bubbelbaden, straalkachels, badkamermeubilair of verlichting evenmin. De premie stimuleert werken die levenslang wonen mogelijk maken zoals het breder maken van alle binnendeuren zodat er een rolstoel door kan, het plaatsen van een tweede badkamer of wc op een andere verdieping of het wegwerken van niveauverschillen in de vloer.

Het Agentschap Wonen stelt experts ter beschikking die gratis komen nagaan welke renovatiewerken het meest dringend zijn.

Om de premie aan te vragen moet de renoveerder na de werken facturen van geregistreerde aannemers of van bouwmaterialenhandelaars kunnen voorleggen. Facturen moeten van na 1 januari 2006 dateren en hooguit drie jaar oud zijn.

In de begroting is voor de renovatiepremie dit en de komende twee jaar telkens 50 miljoen euro voorzien.

Ook interessant