Verbouwen

Bedenkingen bij ontwerpbesluit renovatiepremie

Op voorstel van Vlaams minister Marino Keulen heeft de Vlaamse Regering vandaag het ontwerpbesluit betreffende de renovatiepremie principieel goedgekeurd. Bouwunie vindt dit een zeer goed initiatief, maar heeft zeer zware bedenkingen bij de subsidiëring van de aankoop van bouwmaterialen. Uit een korte enquête die Bouwunie vorig najaar hield blijkt dat dit zeer zwaar op de maag ligt van de KMO-bouwbedrijven. Op een paar dagen kwamen 1.458 antwoorden binnen. 83% van de respondenten is tegen de toekenning van de renovatiepremie aan particulieren voor werken die ze zelf uitvoeren aan de woning.

Bouwunie begrijpt de doelstelling van de Vlaamse regering om de renovatie van oudere woningen te stimuleren. Wanneer men echter toelaat dat ook enkel de aankoop van bouwmaterialen in aanmerking komt, is het gevaar groot dat men de facto het zwartwerk subsidieert. Hoe zal men achterhalen door wie het werk werd uitgevoerd wanneer men enkel facturen van bouwmaterialenhandelaars moet voorleggen?

Dit goede initiatief van de Vlaamse regering dreigt op deze manier te eindigen in subsidiëring van zwartwerk in de bouwsector en dit moet uiteraard vermeden worden. Bouwunie heeft haar bekommernissen overgemaakt aan minister Keulen en heeft volgende week nog overleg met de minister over dit probleem.