Algemeen

Vlaamse partijen willen Doel behouden

Tijdens een solidariteitsevenement waren Vlaamse politieke partijen gisteren pleitbezorger van het in stand houden van wat overblijft van Doel. De solidariteitsdag werd georganiseerd naar aanleiding van het aflopen van het woonrecht in het bedreigde havendorp.

De organisatoren van de solidariteitsdag hadden alle politieke partijen uitgenodigd om hun standpunt rond Doel kort toe te lichten. Er gingen allerlei stemmen op voor het behoud van het Scheldedorp. Ook SP-A, die vindt dat het dorp moet verdwijnen als er een nieuw dok wordt aangelegd, wil de resterende woningen voorlopig behouden, aldus Bert Anciaux.

"Vandaag is er nog geen enkel teken dat met de bouw van het Saeftinghedok gestart zal worden. Zolang er geen nood is aan dit bijkomend dok, moet er geen geld en energie worden gestoken in het afbreken van woningen", liet Anciaux, die als afgevaardigde van SP-A niet aanwezig kon zijn, per brief weten. De Vlaamse socialisten zien Doel als een "kunstenaarsdorp" binnen de haven. In zijn brief nodigde Anciaux andere partijen uit om met hem te onderzoeken hoe zo'n project kansen kan krijgen.

Ook niet mis te verstaan was Annemie Charlier, die in naam van N-VA Waasland een pleidooi hield voor de verlenging van het woonrecht. Ook Jos Stassen (Groen!), Nelly Maes (SLP) en Barbara Pas (Vlaams Belang) spraken zich uit voor het behoud van Doel. Open VLD, CD&V en LDD bleven afwezig.

De solidariteitsdag vond plaats naar aanleiding van het aflopen van het woonrecht in Doel. Actiegroepen maakten van de gelegenheid gebruik om een petitie te lanceren voor het spreekrecht over het dorp in het Vlaams Parlement. Verder werd er een 50 meter lang spandoek, gemaakt door sympathiserende kunstenaars, ontrold op de dijk. Afsluiter was de inhuldiging van "De Visser" van René Frik en Maarten Donders. Het kunstwerk vervangt het originele beeld dat dit voorjaar -voorbarig volgens velen- ontmanteld werd door een huisvestingsmaatschappij.

Ook interessant


Build for Life