Duurzaam Bouwen

Vlaamse overheid stimuleert gebruik PEFC-gelabeld hout

In het kader van de Samenwerkingsovereenkomst - een overeenkomst tussen de Vlaamse overheid enerzijds en de gemeenten en provincies anderzijds - heeft Minister voor Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege PEFC erkend als garantie voor duurzaam bosbeheer. Daarmee stimuleert de Vlaamse overheid het gebruik van PEFC-gelabeld hout in openbare aanbestedingen en projecten van de burgers.


Begin 2010 antwoordde minister Schauvliege op een parlementaire vraag inzake duurzame houtlabels, dat PEFC-gelabeld hout in het kader van aanbestedingen als zijnde ‘duurzaam hout’ diende te worden aanvaard. Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) herdefinieerde in opdracht van de minister het begrip duurzaam geëxploiteerd hout en onlangs werd de nieuwe beleidslijn officieel erkend. Een toevoeging aan de handleiding van de Samenwerkingsovereenkomst (onder het thema "milieuverantwoord productgebruik") zorgt ervoor dat de gemeenten en provincies die zich engageren in het kader van de Samenwerkingsovereenkomst op de hoogte zijn van deze nieuwe beleidslijn.
“Deze beslissing heeft tot gevolg dat alle landen ter wereld PEFC erkennen in hun openbare aankopen”, verklaart Vanessa Biebel, algemeen secretaris van PEFC Belgium. “De grote hoeveelheden lokaal hout die gecertificeerd zijn, worden hiermee opgewaardeerd. In België bezitten meer dan 300 bedrijven het PEFC-certificaat waardoor ze dus kunnen meedingen voor openbare aanbestedingen”, besluit ze.

De Samenwerkingsovereenkomst

Deze overeenkomst werd in 1992 initieel uitgewerkt onder de naam ‘Milieuconvenant’ om het milieubeleid op lokaal niveau te stimuleren.
De gemeenten en provincies, die vrij zijn om deze overeenkomst te ondertekenen, verbinden zich ertoe om milieuvriendelijke projecten uit te voeren. De lokale besturen zijn bij het ondertekenen van de Samenwerkingsovereenkomst verplicht om te voldoen aan het basisniveau. Hieronder valt het thema Milieuverantwoord productgebruik. De lokale overheid dient voor de eigen diensten duurzaam geëxploiteerd hout aan te kopen, zoals hout met het PEFC-label. Bij het onderscheidingsniveau (niet verplicht) wordt onder de rubriek Duurzaam kantoormateriaal het gebruik van PEFC-gelabeld papier gestimuleerd.
De inwoners van de gemeente of de provincie worden ook aangemoedigd om dergelijke initiatieven te ontwikkelen. In ruil krijgen ze financiële en inhoudelijke ondersteuning van de Vlaamse Regering.

Nog dit voorjaar krijgen de gemeenten en provincies duidelijke informatie over de beleidswijziging in de vorm van de handleiding van de Samenwerkingsovereenkomst, maar ook via overlegsessies en mailings van het CAPLO (Het Centraal Aanspreekpunt voor Lokale Overheden) en de VVSG (de koepelorganisatie van de Vlaamse gemeentebesturen en OCMW's). Momenteel wordt gewerkt aan het standaardbestek voor duurzaam geëxploiteerd hout. PEFC zal eveneens infosessies organiseren en een brochure uitbrengen voor de lokale, openbare besturen.
Momenteel hebben 272 gemeenten en alle Vlaamse provincies de Samenwerkingsovereenkomst 2008 – 2013 ondertekend. Een mooi cijfer dat overeenkomt met 88,3% van de Vlaamse gemeenten. De provincie Limburg is koploper, want alle Limburgse gemeenten hebben reeds ingetekend op de Samenwerkingsovereenkomst. Oost-Vlaanderen bengelt aan de staart met 78,5% van de gemeenten.

PEFC

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes) is het grootste boscertificatiesysteem ter wereld. Producten met het PEFC-logo garanderen de herkomst uit verantwoord beheerde bossen. Concreet betekent dit een bosbeheer dat tegelijk economisch leefbaar, milieuvriendelijk en sociaal gunstig is. In de praktijk gaat het onder andere om het respecteren van de rechten van de lokale bevolking, het rekening houden met fauna en flora en het economisch rendabel maken van het bos.
Bedrijven die PEFC-producten willen verwerken en/of verhandelen, dienen in het bezit te zijn van een certificaat, het zogenaamde Chain Of Custody-certificaat. Een onafhankelijke auditinstelling ziet strikt toe op de naleving van de PEFC-criteria in de bedrijven en reikt het certificaat uit voor een periode van 5 jaar mits jaarlijkse controle.

PEFC heeft een groot aanbod van lokaal hout. De troef hiervan is uiteraard dat dit hout geen ver transport behoeft en zo ook de ecologische voetafdruk vermindert. Wie echter toch gebruik wil maken van tropisch hout, kan ook PEFC-hout uit Zuid-Amerika en Azië aankopen.