Algemeen

Vlaamse aannemer somber over 2006

De Vlaamse bouwbedrijven geven 2005 een goed rapport maar schetsen een somber beeld van 2006. De bedrijfsleiders zijn zeer tevreden met hun eigen onderneming en hun persoonlijke situatie. Meer dan de helft van hen is uitgesproken ontevreden over de politiek en de algemeen economische situatie in België en in Europa. Maar liefst 80% van de Vlaamse bouwbedrijfsleiders verwacht dat 2006 slechter wordt dan 2005.
Dit blijkt uit een enquête van Bouwunie, de bij Unizo aangeloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, bij een representatief staal van 200 Vlaamse bedrijven, uit de ruwbouw, de afwerking en de burgerlijke bouwkunde, waarvan 24% zonder personeel, 38% met maximaal 4 werknemer, 17% met 5 tot 9 werknemers en 21% met 10 of meer medewerkers.

De belangrijkste problemen die volgens de Vlaamse aannemers om een dringende en doortastende oplossing vragen zijn (in volgorde van belangrijkheid):

1. een algemene verlaging van de lasten op arbeid
2. een verbetering van het sociaal statuut van de zelfstandigen
3. meer controle en een betere aanpak van het zwartwerk (o.a. misbruiken van tijdelijke werkloosheid, schijnzelfstandigen en bijberoepers)
4. de strijd tegen deloyale concurrentie van buitenlanders
5. een vermindering van de administratieve lasten

Indien we 3 en 4 samen nemen, belanden deze op de eerste plaats. Het zwartwerk en de oneerlijke concurrentie zijn al jaren een doorn in het oog van de Vlaamse bouwbedrijven en de situatie verbetert maar niet. Veel ondernemingen hebben last van oneerlijke concurrentie van buitenlandse arbeidskrachten, schijnzelfstandigen en bedrijven die de Belgische reglementen (vaak straffeloos) aan hun laars lappen. De onlangs aangekondigde initiatieven van de sociale inspectie om de strijd tegen de oneerlijke concurrentie op te voeren, kunnen dan ook op algemene instemming van de Vlaamse bouwwereld rekenen. Vooral het voorstel om buitenlanders een aanmeldingsplicht op te leggen, krijgt hun volle steun.
Ook de administratieve rompslomp is al jaren een pijnpunt. Aannemers moeten maar liefst 15% van hun tijd besteden aan het invullen van paperassen. Volgens 56% van de ondervraagde bedrijfsleiders zijn de administratieve lasten de voorbije twee jaar nog toegenomen. Ondanks alle inspanningen van de Vlaamse en vooral de federale regering om de papierberg te doen slinken, hebben de bouwbedrijven het gevoel dat er op het terrein nog niets ten goede veranderd is.
Build for Life