Algemeen

Vlaamse Startersdag: Alles voor de start van je bouwbedrijf

Vorig jaar startten in Vlaanderen 4.129 nieuwe bouwbedrijven. Dat waren er 218 meer dan in het crisisjaar 2009 (een stijging met 5,4%) maar wel 281 of 6,4% minder dan in 2008 én maar liefst 783 of 15,9% minder dan in het recordjaar 2007 (cijfers Graydon Belgium nv i.s.m. UNIZO).
De bouw is een sector met toekomst en de nood aan nieuwe ondernemingen is en blijft dus groot. Wie een bouwonderneming wil starten en uitbouwen, doet dit wel best goed voorbereid en onder deskundige begeleiding. Bouwunie helpt beginnende bouwondernemers om zo’n goede start te nemen en neemt ook actief deel aan de Vlaamse Startersdag, een initiatief van UNIZO.

Wie van een eigen bouwonderneming droomt en er alles aan doet om die droom werkelijkheid te maken, komt al snel tot het besluit dat bij de start van een zaak heel wat komt kijken. Het bijeengaren van allerlei informatie kost veel energie. Advies op maat veronderstelt het aankloppen bij tientallen experts. Er zijn verschillende afspraken nodig om de haalbaarheid van de startplannen te toetsen, de juiste financiering te vinden en de onderneming officieel op te richten. UNIZO en Bouwunie staan starters elke dag met raad en daad bij om hun zoektocht naar informatie en het nemen van de juiste beslissingen te vergemakkelijken.



Gisteren konden starters hiervoor zelfs op één adres terecht. UNIZO organiseerde op vijf plaatsen tegelijk de negende Vlaamse Startersdag (info: www.startersdag.be).

Kandidaat-starters en pas gestarten krijgen daar specifieke info, advies en tips om mét kennis van zaken aan de slag te gaan. Ook de specialisten van Bouwunie staan paraat om de starter wegwijs te maken. Met informatie over de specifieke startvoorwaarden van de bouw én een speciale info-sessie waar de starter extra advies krijgt over twee thema’s die voor het bouwbedrijf van vandaag en morgen het verschil kunnen maken. Niet nieuw maar werkelijk cruciaal is een correcte kostprijsberekening en prijszetting. Onderzoek wijst uit dat gebrekkig management, vooral ten gevolge van een onvoldoende verfijnde kostprijsberekening, één van de belangrijkste oorzaken van faillissementen bij bouwondernemingen is. Goed werk afleveren is belangrijk. Je boterham ermee verdienen, is ook essentieel. Daarnaast focust Bouwunie in de info-sessie op het stijgende belang van energiezuinig bouwen en renoveren. Door de oplopende energieprijzen, de verhoogde aandacht voor het klimaat en de talrijke steunmaatregelen is duurzaam bouwen in een stroomversnelling gekomen. Ook de wettelijke normen verstrengen. De bouwbedrijven moeten hierop inspelen en zich terdege voorbereiden. Dat geldt ook, en misschien nog meer, voor startende bouwondernemers die zich op de markt hiermee meteen kunnen specialiseren en onderscheiden. Bouwunie ondersteunt de aannemers hierin en heeft twee energieconsulenten (project met steun van de Vlaamse overheid) die de bouwbedrijven via informatie, opleidingen en begeleiding klaarstomen voor de toekomst.


Build for Life