Algemeen

Vlaams bezwaar tegen Grensmaas

De Vlaamse regering heeft ernstige bezwaren tegen het project Grensmaas in Nederlands Limburg. Staatssecretaris Schultz van Haegen (verkeer en waterstaat Nederland) gaat hierover binnenkort overleg plegen met haar Vlaamse collega.

Grensmaas is het gezamenlijke project van het Nederlandse Rijk, de provincie Limburg en het Consortium Grensmaas om dit deel van de Maas in zuidelijk Limburg te beschermen tegen hoogwateroverlast. De maatregelen daarvoor worden gecombineerd met grootschalige ontgrinding door het consortium en natuurontwikkeling.
In een brief aan GS van Limburg stelt Vlaanderen te vrezen voor een verhoging van de waterstand als gevolg van de maatregelen in Limburg en een verlaging van de grondwaterstand, waardoor verdroging van de natuur dreigt.
De Grensmaas is het deel van de Maas tussen Borgharen en Roosteren van zo’n 45 kilometer en vormt de grens tussen België en Nederland.
In antwoord op vragen van CDA-kamerlid G. Koopmans heeft Schultz van Haegen beloofd zo spoedig mogelijk in overleg te treden met haar Vlaamse collega.
Als gevolg van de Vlaamse bezwaren, vreest Koopmans nog meer vertraging in het Grensmaas-project. Zo is ook nog niet duidelijk of de Europese Commissie akkoord gaat met het compromis dat Rijk, provincie en het Consortium Grensmaas, dat bestaat uit grindwinners en zandhandelaren, hebben bereikt over de aanbesteding van het project. Nadat de Europese Commissie bezwaar had gemaakt tegen een onderhandse aanbesteding aan het consortium, hebben het Rijk en Limburg als compromis een gedeeltelijke openbare aanbesteding bedacht. Een totaal openbare aanbesteding, de eis van ‘Brussel’, is volgens deze partijen een langslepende kwestie, omdat het consortium de meeste grond in het gebied in handen heeft. Het Rijk zou dan namelijk moeten onteigenen, met alle vertraging van dien. De Europese Commissie laat volgens Schultz van Haegen binnen enkele weken weten of ze akkoord gaat met het compromis. De staatssecretaris kon dan ook niets zeggen over eventuele vertragingen, hoewel de eerste signalen uit Brussel volgens haar positief zijn. Of de bezwaren vanuit Vlaanderen tot uitstel van de start van de werkzaamheden, gepland in 2005, leiden, is volgens Schultz van Haegen ook nog onduidelijk. “Het hangt er ook van af of Limburg bereid is zijn streekplan hiervoor te wijzigen.
Gedeputeerde Staten van Limburg vergaderen begin maart over de Vlaamse brief. Tot die tijd geeft GS geen reactie.
Schultz van Haegen denkt, tot tevredenheid van de Kamer, dat ook met de nieuwe aanbestedingsafspraken het project nog steeds budgettair neutraal kan worden uitgevoerd. Dat wil zeggen dat de kosten van de uitvoering worden betaald uit de opbrengst van grind. Ze beloofde de Kamer tijdig in te lichten als ze problemen verwacht.
Build for Life