Algemeen

Visa en MasterCard worden uitgerust met chip

Vanaf november vervangen de Belgische banken de huidige Visa en MasterCard-kaarten met een magneetstrook door kaarten met een chip, een verandering die volgens de projectontwikkelaars de vervalsing van die kaarten in de toekomst zo goed als onmogelijk moet maken.

Het systeem is voorgesteld op een persconferentie van Bank Card Company (BCC).

Voor de verbruikers betekent dit concreet dat, eens de betaalterminals aangepast, zij hun aankopen zullen betalen door middel van een geheime code (vier cijfers) en niet meer door het plaatsen van een handtekening. In tegenstelling tot magneetstroken kunnen elektronische chips niet worden gekopieerd, waardoor het risico op fraude aanizenlijk kleiner wordt.

"Het is een historische stap", zei Dirk De Cock, algemeen directeur van Bank Card Company bij de persvoorstelling.

De ambitie van Visa International en MasterCard International is om op termijn het nieuw type kredietkaart internationaal door te voeren. Daarvoor zullen 1,6 miljard kaarten en 400 miljoen verkooppunten moeten worden aangepast.

In België, waar 2,6 miljoen kaarten in omloop zijn en zo'n 55.000 handelaars met het systeem werken, gebeurt die aanpassing tussen november 2003 en eind 2004. In de loop van die periode ontvangt de verbruiker zijn nieuwe kaart en worden de betaalterminals aangepast of gewoon vervangen.

Een operatie waarvan de kosten voor de verbruikers en handelaars moeilijk te ramen valt. Volgens Patrick Lootens, de voorzitter van de raad van bestuur van BCC, hebben de banken meerdere tientallen miljoenen in het project geïnvesteerd. "Die kosten zouden gedeeltelijk moeten kunnen gerecupereerd worden door het voorkomen van fraude en door een verhoging van het aantal transacties met kredietkaarten", legt Dirk De Cock uit.

Het zijn uiteindelijk de banken en de leveranciers van de terminals die zullen beslissen of ze de kosten al dan niet zullen doorrekenen aan de consument en de handelaars. Volgens Hugo Tembuyser, commercieel directeur van BCC, zullen de tariefveranderingen beperkt blijven.

In theorie zijn de handelaars trouwens niet verplicht een nieuw toestel aan te schaffen omdat de magnetische strip op de kaart nog steeds werkzaam blijft, zodat de kaart ook in het buitenland nog gebruikt kan worden. "Vanaf januari 2005 zal de fraude die vermeden kan worden dankzij een aangepaste terminal, echter ten laste gelegd worden van de handelaar", legt Tembuyser uit.

In België worden jaarlijks op meer dan 90 miljoen transacties 6.200 fraudegevallen vastgesteld. Dat is volgens BCC ongeveer 0.09 pct van de totale transactiewaarde (9 miljard euro). In 20 pct van de gevallen gaat het om fraude in België zelf, de overige 80 pct gebeurt in het buitenland.
Build for Life