Interieur

Vijf miljoen na veiling nalatenschap Juliana

De veiling bij Sotheby's Amsterdam uit de nalatenschap van koningin Juliana heeft meer dan vijf miljoen euro opgebracht. Dat is ruim boven de verwachte 1,5 miljoen euro. Alle 1535 'lots' zijn verkocht. Dat heeft het veilinghuis donderdagavond laten weten.
De veiling, die vier dagen duurde, werd gehouden in opdracht van de executeurs van de vier erfgenamen van Juliana: koningin Beatrix en de prinsessen Irene, Margriet en Christina.

Het ging in totaal om 10.000 objecten, verdeeld over 1535 lots. Volgens het veilinghuis is van over de hele wereld op de spullen geboden.

De veilingopbrengst wordt in twee delen gesplitst. Het eerste deel gaat naar het Rode Kruis. De rest gaat in vier gelijke delen naar vier goede doelen, uitgekozen door koningin Beatrix en de drie prinsessen: het Prinses Beatrix Fonds, het NatuurCollege, het Rode Kruis en de Stichting Vrienden van het Prinses Christina Concours.

Qing-dynastie

Het duurste voorwerp bleek een uitgebreid Chinees zilveren filigraan theeservies uit de Qing-dynastie. Het is aan een anonieme bieder in de zaal verkocht voor 204.750 euro. De richtprijs lag tusen de 30.000 en 50.000 euro.

Een zeldzaam en uitgebreid (266-delig) Doccia Ginori porseleinen servies werd voor bijna 170.000 euro afgehamerd, vier keer meer dan de verwachting.