Architectuur

Vijf kandidaten voor Collectiegebouw Boijmans

Vijf architectenbureaus en –combinaties mogen een schetsontwerp maken voor het nieuwe Collectiegebouw van Museum Boijmans van Beuningen. Het moet een ‘spectaculair en uitnodigend’ gebouw worden, waarmee het Rotterdamse Museumpark er ‘een mooie entree en blikvanger van internationale allure bij krijgt’. Dat hebben de gemeente Rotterdam en Boijmans maandag bekendgemaakt. Het is een van de eerste grote opdrachten die onder de nieuwe Aanbestedingswet (die per 1 april in werking is getreden) zijn uitgeschreven.

Geselecteerd zijn: Architectenbureau Koen van Velsen, het Zwitserse Harry Gugger Studio in combinatie met Barcode Architects, MVRDV, Neutelings Riedijk Architecten en NIO architecten in combinatie met het Chinese MAD architects & Okra landschapsarchitecten.

In het gebouw komen een museale opslag van kunstobjecten, een expertisecentrum voor beheer en onderhoud en diverse publieksfuncties. “Het Collectiegebouw bestaat uit goed beveiligde depots, waar de gemeentelijke collectie en diverse andere kunstverzamelingen onder optimale omstandigheden bewaard worden”, meldt de gemeente Rotterdam.

“Het gebouw is desondanks niet afgesloten. Grote delen van het Collectiegebouw zijn voor het publiek toegankelijk. De bezoeker doorkruist het gebouw via een verrassend parcours dat door het hele pand gaat, vanaf de plint tot aan het dak.”

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant