Viessmann is dit jaar de 'Meest energiebewuste onderneming in Vlaanderen'. De verwarmingsspecialist zag daarmee de energievriendelijke bouw van zijn nieuwe vestiging in Roeselare bekroond. Directeur-zaakvoerder Patrick O mocht de trofee in ontvangst nemen van Vlaams minister van Energie Gilbert Bossuyt.
Vier bedrijven waren dit jaar genomineerd voor de trofee 'Meest energiebewuste onderneming van Vlaanderen': Asap Photographic Services, CBR Cementfabriek, Sidmar en Viessmann. Zij hebben zich de afgelopen jaren bijzonder verdienstelijk gemaakt om hun energieverbruik te reduceren en zijn toonaangevend op het vlak van energiebesparing.
De Viessmann-groep is wereldwijd actief als producent van spitstechnologische oplossingen in de verwarmingssector. De Belgische dochter, Viessmann België met centrale zetel in Zaventem, telt 80 medewerkers en kent een gestage groei. Om deze groei verder mogelijk te maken, drong de bouw van een nieuwe verkoopvestiging zich op. De nieuwe vestiging in Roeselare is niet enig in haar soort. Viessmann investeert immers al jaren in onderzoek naar milieuvriendelijke en energiezuinige verwarmings- en ventilatietechnieken. De beslissing om deze technieken in de eigen bouwprojecten te integreren is daar uiteraard een logisch vervolg op.
Integratie van betonkernactivering
Als centraal uitgangspunt werd de energiezuinigheid van het gebouw vooropgesteld. Traditioneel wordt gekoeld met compressoraangedreven koelmachines, wat enorm energieverbruikend is. Eén van de meest vernieuwende aspecten van dit gebouw biedt hierop een antwoord, door het integreren van betonkernactivering voor koeling en verwarming. De betonmassa van het bouwwerk wordt gebruikt voor energieopslag zodat de warmtevraag met veel lagere temperaturen kan worden ingevuld. De thermische inertie van de bouwmassa zorgt er immers voor dat gedurende de dag de warmte (of koude) gelijkmatig wordt afgegeven. Een bijkomend voordeel is de mogelijkheid om in de zomer water vanuit de ondergrond door deze leidingen te sturen zodat de volledige massa van het gebouw wordt afgekoeld. Door de inertie van dit systeem wordt in principe 's nachts gekoeld om het de volgende dag aangenaam koel te houden. De automatische zonwering en superisolerende beglazing houden de warmte overdag zo veel mogelijk buiten. Het ontwerp maakt ook optimaal gebruik van passieve zonne-energie. De glaspartijen zijn voornamelijk zuidwaarts georiënteerd, wat in de winter daglicht en gratis warmte binnenlaat.
Het nieuwe gebouw huisvest zowel kantoren als een grote demoruimte en een goederenmagazijn. De verwarming van deze lokalen gebeurt door verschillende systemen. De kantoren beschikken over radiatoren, de loods werkt met indirecte luchtverhitters en voor de demonstratieruimte werd, ook uit architecturale overwegingen, gekozen voor betonkernactivering en vloerverwarming. Door een cascade van een warmtepomp en een modulerende condensatieketel wordt moeiteloos ingespeeld op deze warmtevraag. Bovendien zorgt een weersafhankelijke regeling dat de installatie steeds aan het meest optimale regime warmte levert. Ook dit werkt energiebesparend.
Alternatieve energiebron
Als producent van zonneboilertoepassingen kon in het project de zonneboiler moeilijk ontbreken. Zowel een vlakkeplaatcollector als een vacuümbuiscollector staan opgesteld.
Vier ventilatiegroepjes gaan de lucht afzuigen uit de verschillende lokalen. Om de energieverliezen te minimaliseren wordt de uitgaande lucht afgekoeld in een kruiswarmtewisselaar om zo de ingaande verse lucht op te warmen (of omgekeerd in de zomer). Het rendement bereikt 90%. Een by-pass zorgt bij hele koude of warme dagen voor een gedeeltelijke recirculatie. De warmtewisselaars zijn wasbaar.
Meer over Verwarming & Sanitair
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam