Vier trends in huisautomatisering

7 april 2014 Bron: Somfy
In navolging van technologieblog Mashable, dat smart homes al eerder als een van de belangrijkste technologietrends voor 2014 bestempelde, benoemt Somfy een viertal belangrijke trends in huisautomatisering voor de komende maanden. Zo verwacht Somfy dat consumenten meer focus zullen leggen op beveiliging in en rondom het huis, een toenemende vraag naar energiebesparende en duurzame oplossingen en oplossingen om langer thuis te kunnen blijven wonen. Tot slot wordt bediening via smart devices belangrijker.

1. Toenemende vraag naar duurzame en energiebesparende oplossingen

Het onderzoeksrapport "European Smart Homes Market - Global Prognoses and Analysis 2013 - 2020” voorspelt dat de totale markt voor smarthome-technologie en -toepassingen in Europa maar liefst 10,1 miljard euro zal bedragen in 2020 met een geschatte jaarlijkse groei van meer dan 18 procent. De belangrijkste drivers hiervoor zijn energie- en kostenbesparing, de vermindering van koolstofemissies, de vergrijzing, veiligheid en comfort. De recente overname van Nest, een bedrijf gespecialiseerd in slimme radiatorthermostaten, door Google is dus geen toeval. Uit onderzoek van Somfy blijkt dat bijna 9 op de 10 (ver)bouwers het belangrijk vinden rekening te houden met energiebesparende maatregelen (89 procent). Door te automatiseren tracht men de energierekening naar beneden te krijgen. Zowel binnen door verlichting en verwarming te automatiseren, maar ook aan de buitenkant van de woning, door bijvoorbeeld het automatiseren van zonneschermen en rolluiken met licht- en temperatuursensoren. Deze maatregelen zorgen ervoor dat het huis in de zomer koel blijft en in de winter de warmte niet verloren gaat.

2. Meer focus op beveiliging

Veiligheid zal dit jaar een onveranderd populair onderwerp blijven onder consumenten. Zowel als het gaat om beveiliging van het huisautomatiseringssysteem, als van het huis zelf. IHS research voorspelt een groei van 20 tot 25 procent van het aantal consumententoepassingen voor de beveiliging van het eigen huis. Dat betekent dat steeds meer consumenten camera’s in huis zullen installeren. Deze camera’s zullen veelal worden bediend via huisautomatiseringssystemen en zijn aangesloten op het internet, waardoor bedienen op afstand vanaf elk apparaat gemakkelijker wordt. Bovendien kan de gebruiker met huisautomatisering, door bijvoorbeeld het instellen van scenario’s, zijn huis zowel overdag als ‘s avonds een bewoonde indruk geven. Dit betekent dat de kans dat inbrekers jouw huis als doelwit kiezen aanzienlijk kleiner wordt.

Somfy huisautomatisering

3. Langer thuis wonen door techniek

Huisautomatisering maakt het mogelijk voor oudere mensen om langer thuis te wonen. Waar eerder alles handmatig moesten gebeuren, kunnen ze nu met één druk op de knop verlichting, verwarming en (rol)gordijnen bedienen of de voordeur openen. Huidige huisautomatiseringstechnieken maken het mogelijk dat inmiddels al zes op de zeven 80-plussers zelfstandig thuis kunnen wonen, al dan niet met ondersteuning.

4. Bediening via smartphone en tablet

In 2013 maakte de smartphone-markt een enorme groei door. Er werden 38,4 procent meer smartphones verkocht dan een jaar eerder, waarmee de totale verkopen de grens van 1 miljard passeerde. Consumenten gebruiken hun smartphone al lang niet meer alleen voor bellen, e-mailen en sms'en. Middels internet en apps is het 'besturen' van je woning gemakkelijk. Voor 2014 wordt verwacht dat deze trend zal voortzetten. Dit geldt niet alleen voor het gebruik van de smartphone, maar ook voor de tablet. Steeds meer huishoudens zijn in het bezit van een tablet. Enerzijds zullen deze apparaten in de woning gebruikt worden als afstandsbediening, anderzijds zullen de gebruikers via deze toestellen op afstand hun woning beheren en bedienen.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo