Algemeen

Vertrouwen bouwondernemers in 2022 lager dan in coronajaar 2020

Vertrouwen bouwondernemers in 2022 lager dan in coronajaar 2020
Ook in het laatste kwartaal van 2022 staat het vertrouwen van bouwondernemers op een heel laag pitje. We sluiten het jaareinde af op 96,1 punten, een pak lager dan de gezonde grens van 100. Dat blijkt uit de driemaandelijkse Bouwbarometer van Bouwunie, dé conjunctuurmeter voor de Vlaamse bouwondernemers. "2022 was een dieprood jaar", zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. "Zelfs slechter dan het coronarampjaar 2020. Het was dan ook een jaar om snel te vergeten voor de bouw. De geëxplodeerde bouwmateriaalprijzen, de ongezien lange levertermijnen en de meer en meer afhakende klanten zijn een dodelijke cocktail voor de winstgevendheid van onze bouwkmo's en zelfstandigen." De bouwbedrijven zien ook het volgende jaar heel somber in. "Maar liefst 4 op 10 denken dat 2023 nog slechter wordt dan 2022. We hebben dringend nood aan een kentering", benadrukt Waeytens.

Er heerst een grote onzekerheid, veel ongerustheid. Over de toekomst en over de eerstvolgende maanden. En dit zowel bij de klanten als bij de bouwbedrijven zelf. Klanten kijken de kat wat uit de boom en stellen projecten uit of zeggen ze af. Ook de bouwbedrijven wachten met investeringen tot hun orderboekjes weer aangroeien en hun winstgevendheid normaliseert. "Geen positieve evolutie. Noch voor de sector, noch voor de gehele economie", waarschuwt Waeytens.

Minder gevulde orderboekjes

1 op 6 heeft vandaag te weinig werk. Dat is uitzonderlijk veel. Vorig jaar rond deze tijd was dat nog 1 op 10. De orderboekjes zijn ook minder ver in de tijd gevuld. 4 op 10 hebben nog voor minder dan drie maanden werk. Net geen 1 op 5 heeft nog voor minstens een half jaar werk. Vlak voor de zomer ging het nog over ruim een kwart van de bouwbedrijven.

Dalende winstgevendheid

6 op 10 van de ondervraagde bouwbedrijven werken met winstgevende prijzen. 4 op 10 werkt break-even of zelfs verlieslatend.

Geen hoge verwachtingen voor 2023

4 op 10 denken dat 2023 slechter wordt dan 2022. Net geen 1 op 10 verwacht een economische vooruitgang verwacht. Nog eens 4 op 10 denken eerder aan een status quo en de overige 11% weet het niet.

Klik hier voor de volledige barometer.

Ook interessant


Build for Life