Vernieuwd historisch Circus Casino Resort van Namen architecturale eyecatcher

  BE   17 april 2023 Bron: Two Cents
Vernieuwd historisch Circus Casino Resort van Namen architecturale eyecatcher
Foto: © Casino de Namur
Het beroemde Circus Casino Resort van Namen kreeg onlangs een facelift. Dankzij een ingrijpende verbouwing biedt het zijn klanten een hoogwaardige spel- en entertainmentervaring. De renovatie werd uitgevoerd met de hulp van vertrouwde partners uit de bouwsector. Onder meer Sto, specialist in isolatie- en gevelafwerking, en de architect Fabrice Rossi van BAHG Architecture werkten mee aan dit hoogstaand project.

Nieuw hoofdstuk in geschiedenis van historisch casino

Het casino, gelegen aan de rivier de Maas, is een monument van de stad en het Waalse Gewest. De bekende architect Georges Hobe ontwierp het casino, vroeger het Kursaal genoemd. Het werd ingehuldigd in 1914 en is al meer dan een eeuw de trots van de inwoners van Namen. Nadat een brand in 1980 een deel ervan verwoestte, onderging het gebouw voor de eerste keer renovaties.

Gedurende zijn bestaan, onderging het casino gedeeltelijke afbraken en renovaties. In 2019 besloten de stad Namen -eigenaar van het gebouw-, de Circus Group -die het gebouw huurt- en het architectenbureau BAHG er nieuw leven in te blazen. Het doel was om er het eerste casinoresort van BelgiŽ van te maken. ​

Na de recente renovaties slaagden de verschillende partijen erin van een verouderd casino een bruisend complex te maken. Het biedt onderdak aan onder andere een bistronomisch restaurant, viersterrenhotel, vergaderzalen en een wellnesscentrum. Een toevoeging aan het gebouw is een volledig nieuwe vleugel met in totaal 100 kamers en suites, waarvan enkele met zicht op de Maas. Op die manier voldoet het project aan enerzijds de verwachtingen van de gokliefhebbers, en anderzijds de wensen van toeristen. ​

Vernieuwd historisch Circus Casino Resort van Namen architecturale eyecatcher
Foto: © Casino de Namur

Hotel in de vorm van een schip

Een van de grote uitdagingen van deze renovatie was het integreren van moderne elementen in de bestaande iconische architectuur. ​

Terwijl de buitenkant van het bestaande casino sober bleef, werd een gloednieuwe vleugel gebouwd in het verlengde van het dak, waardoor het casino de vorm van een schip kreeg. Deze vleugel, bestaande uit een dubbel bijgebouw met 50 kamers en suites, sluit door het gebruik van donkere kleuren perfect aan bij het bestaande gebouw. Het resultaat is een rustig en sereen uitzicht.

De benedenverdieping onderging een grotere transformatie, met de implementatie van een gordijngevel die als een open venster dient tussen de brasserie en de oevers van de Maas. ​

De architect ontwierp de gevels met een helling naar de Maas, en recht naar de citadel. Daardoor ontstaat een trapeffect dat een maximaal aantal terrassen met uitzicht op de rivier mogelijk maakt.

Vernieuwd historisch Circus Casino Resort van Namen architecturale eyecatcher
Foto: © Casino de Namur

Tweede leven voor het casino

Het casino had een facelift nodig om een breder en diverser cliŽnteel aan te trekken, het mikt voornamelijk op jongvolwassenen. De apparatuur en faciliteiten van enkele jaren geleden waren verouderd en voldeden niet meer aan de verwachtingen van moderne bezoekers. Het casino moest dus worden gemoderniseerd om concurrerend te blijven.

Zoals Fabrice Rossi, architect en directeur van BAGH Architecture, aangeeft:

"Het was tijd om een nieuwe dynamiek te geven aan het casino, dat helaas een verouderde uitstraling had. Alle partijen wilden het imago opfrissen, het een nieuwe look geven en het casino verjongen zodat iedereen zowel het casino als het resort kan bezoekenĒ .

Tal van verbeteringen dragen hieraan bij zoals grotere ramen, een terras met uitzicht op de Maas, een panoramisch scherm voor het uitzenden van grotere sportevents en gezellige restaurant- en ontspanningsruimtes. ​

Een kwaliteitspartner voor een geslaagde transformatie

KostenefficiŽntie en timing waren essentiŽle factoren waarmee de verschillende partijen rekening hielden bij de realisatie van dit project.

"We moesten doeltreffende oplossingen vinden om aan de vereisten te voldoen, met inachtneming van de budgettaire en tijdslimieten", legt Fabrice Rossi uit.

Daarom kozen de architecten voor Sto-producten, die een compleet isolatiesysteem en een duurzame en hoogwaardige gevelbekleding bieden, en die bovendien een voordelige en gemakkelijke verwerking garanderen.

"Dankzij de ondersteuning op maat die Sto biedt, schikten we ons naar de specifieke eisen en uitdagingen van het project. Op die manier konden we de kosten en de uitvoeringstermijnen optimaliserenĒ, luidt het bij Fabrice Rossi.

Terwijl de algemene structuur van het gebouw uit beton bestaat, zijn de verschillende gevels geharmoniseerd met Sto gevelstrippen. De architecten kozen voor StoCleyer B minerale gevelstrippen met de look van zwarte bakstenen. Wat de isolatie betreft, werd het gebouw volledig bekleed met thermische isolatieplaten van het StoTherm Classic systeem.

Christian Houzť, technisch adviseur en demonstrateur bij Sto, legt uit:

"StoCleyer B minerale gevelstrippen bieden veel voordelen voor de architect, de opdrachtgever en de verwerker. Een van de voordelen is de eenvoudige plaatsing. Het verlijmen van de gevelstrippen en het voegen gebeurt tegelijkertijd, wat tijd bespaart. Samen met de aannemer, DŻchene, organiseerden we demo's op locatie, zodat de aannemer goed voorbereid kon starten. Met het systeem StoTherm Classic en StoCleyer B ontwierp de architect een verrassende gevel met een afgeronde baksteenlook zonder technische beperkingen en met ATG-certificering".

Deze transformatie is het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen verschillende actoren. Het vooropgestelde doel om te vernieuwen en er nieuw leven in te blazen is meteen te zien. Het casino ontvangt een breder en gediversifieerder cliŽnteel, en vormt het een kernmerkend landmark voor de stad Namen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo