Verkoop nieuwe woningen gehalveerd

  BE   22 mei 2020 Bron: Confederatie Bouw
Verkoop nieuwe woningen gehalveerd
Het aantal verkochte woningen is sinds het losbarsten van de coronacrisis met 47% gedaald, zo blijkt uit een enquête van de Confederatie Bouw via haar Federatie van woningbouwers. “De markt is echt ingestort”, weet Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Om een ommekeer te bewerkstelligen zijn er steunmaatregelen nodig die het investeringspeil van de gezinnen ondersteunen.”

Uit een enquête van de Confederatie Bouw bij de woningbouwers blijkt dat het aantal verkochte woningen sinds corona met nagenoeg de helft (47%) verminderd is. Die klap is enorm en ongezien, vooral ook omdat dit, samen met de periode rond Batibouw, het beste moment is voor de verkoop van nieuwe projecten. Tijdens de zomer valt de verkoop van woningen altijd wat terug, wat ervoor zal zorgen dat de woningbouwers, zonder heropleving, vanaf het najaar met een ferme krimp in de activiteit zullen zitten. De nieuwbouw is een belangrijk onderdeel van de bouw met een jaarlijkse activiteit van 9 miljard euro, waarvan de helft terugvloeit naar de schatkist.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Daarom hebben we nu meteen tijdelijk fiscale steunmaatregelen nodig die ten laatste eind mei ingaan en meteen zorgen voor een schokeffect. Zo moet er een sterke fiscale incentive komen voor gezinnen die investeren in vastgoed.”

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo