Verkoeling in je woning en besparen op energiekosten, het kan

29 juni 2017 Bron: Bouw & Wonen
Verkoeling in je woning en besparen op energiekosten, het kan
Veel Vlamingen zochten verkoeling tijdens de afgelopen hittegolven. Maar wist je dat je dankzij een simpele ingreep, jouw huis snel kan afkoelen? Dankzij de goede isolatie van jouw dak, wordt de warmte buiten gehouden en krijg je lekker frisse nachten! En met dakisolatie hoef je in de koudere maanden minder te stoken. Resultaat: de energierekening daalt spectaculair, tot wel 30%! Jouw dak isoleren hoeft zelfs niet veel te kosten, want er bestaan nog interessante premies vanuit de Vlaamse overheid. Volgens Bart Tommelein is dakisolatie alvast een van de goedkoopste en slimste investeringen die een Vlaming kan doen.
Slaap jij ook graag een koele slaapkamer en wil je besparen op jouw energierekening? Twijfel dan niet langer en informeer je voor ook jouw dak te isoleren.

Dakisolatie is een van de beste en slimste investeringen die je snel kan terugverdienen. Je dak isoleren kan op verschillende manieren en met verschillende materialen, welke methode het best voor jouw dak is vind je hier.

Op welke manieren kan dakisolatie geplaatst worden?

 • Langs binnen
  Wanneer je je dak isoleert langs binnen gebruik je een van de goedkoopste methodes. De wijze om de isolatie te plaatsen is afhankelijk van je dakconstructie maar is iets eenvoudiger dan via de buitenzijde.

 • Langs buiten
  Bij dakisolatie die van de buitenzijde gebeurt komt meestal voor bij het herstellen of vernieuwing van de dakbedekking. Je hebt geen ruimteverlies doordat je de isolatie buiten plaatst en als er zich een kamer in het dak bevindt die reeds afgewerkt is hoef je hier niets meer aan te veranderen. Alleen aan te raden als je effectief ook je dak renoveert.

 • Zoldervloer
  Gebruik je de zolderruimte enkel als opslagruimte en is er geen verwarming aanwezig? Dan kan je de zoldervloer isoleren. Het volume onder de isolatie wordt kleiner en zo kan je efficiënter gaan verwarmen.


Vraag hier vrijblijvende info over hoe jij het best je dak gaat isoleren.

Soorten dakisolatie

GlaswolVerkoeling in je woning en besparen op energiekosten, het kan
Dit is een van de meest gebruikte isolatiematerialen. Het is zeer licht, sluit goed aan en is vrij goedkoop in vergelijking met andere materialen. Het bestaat uit onder andere soda, zand en oud, gerecycleerd glas en is vooral geschikt voor schuine daken.
De isolatie wordt altijd geplaatst in het onderdak, dus nooit rechtstreeks onder de dakpannen.

De isolatie is sterk samengedrukt en biedt dus een luchtdichte aansluiting en is daarbij ook nog eens geluidsabsorberend.

PUR-schuimVerkoeling in je woning en besparen op energiekosten, het kan
PUR-hardschuim is polyurethaanschuim en kan zowel bij platte of hellende daken gebruikt worden. Dit schuim bekom je door twee chemische componenten bij elkaar te mengen. Het schuim sluit zich perfect aan aan het materiaal dat je wilt isoleren. Het grote voordeel van PUR-schuim is dat je alle kleine hoekjes en kantjes kan opvullen. Het spuiten van de isolatie gebeurt het best door een professional, die heeft de aangepaste werkkledij en maskers.

Isolatieplaten
Isolatieplaten bestaan uit synthetische materialen. Het is eenvoudig en is snel geplaatst.
Ze zijn in verschillende formaten beschikbaar en zijn dus makkelijk om grote oppervlaktes snel te bedekken. Deze platen hebben een grote dampdichtheid en behouden zeer goed de warmte en het geluid.

Milieuvriendelijke isolatie
Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van milieuvriendelijke isolatie. Ze zijn recycleerbaar en bij de productie wordt er weinig energie gebruikt. Onder andere schapenwol, houtwol, papiervlokken, hennep en kurk.

Verkoeling in je woning en besparen op energiekosten, het kan

Houd rekening met...

Dikte isolatiemateriaal
Isoleer je langs binnen? Dan wil je zo weinig mogelijk ruimte verliezen in de ruimte waar je isoleert. Weet dat hoe beter de isolatiewaarde moet zijn, hoe dunner de isolatielaag moet zijn.

Plat of hellend dak
Het daktype zal de manier van isoleren gaan bepalen. Bij een schuin dak zal door middel van raamwerk het isolatiemateriaal geplaatst kunnen worden. Een plat dak is veel moeilijker te isoleren, daarom doe je hiervoor best beroep op een professional.

Voordelen

 • Je energieverbruik zal lager liggen, je hebt dus minder verwarmingskosten
 • Hogere EPC-waarde van de woning
 • Woonklimaat aangenamer; in de zomer langer koel, in de winter langer warm
 • Minder verwarmen = minder CO2 uitstoot
 • Investering die snel terugverdiend is

Premies en tarieven

Ga je het dak of de zoldervloer isoleren? Dan kan je een isolatiepremie aanvragen. Wanneer je de isolatiewerken laat uitvoeren door een aannemer, krijg je een premie van 6 tot 8 euro per m². De premie die je zal ontvangen hangt af van de R-waarde.
Deze waarde van een isolatiepakket zal aangeven hoe goed de isolatie zich gaat verzetten tegen het transport van de warmte. Hoe beter de isolatie is, hoe hoger de R-waarde zal zijn.

Verkoeling in je woning en besparen op energiekosten, het kan


Wanneer je dakisolatie plaatst doe je een slimme investering en verdien je het snel terug.
Verhoog ook je wooncomfort, hou je hoofd koel in de zomer en klik hier voor verdere informatie om jouw dak te isoleren want isoleren loont !

Lees ook:

Verstuur
 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Loxone
 • bouwinfo