Problemen met PUR en PIR Isolatie nog erger geworden

  BE   27 juni 2017 Bron: Confederatie Bouw
Problemen met PUR en PIR Isolatie nog erger geworden
Foto: Recticel Insulation
Uit een nieuwe enquête van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) bij haar leden is gebleken dat de gevolgen van de extreme prijsstijgingen en de langere levertermijnen voor de isolatiematerialen polyurethaan (PUR) en polyisocyanuraat (PIR) nog erger geworden zijn: meer werven liggen stil en dubbel zoveel bedrijven vrezen voor een inkrimping van het personeelsbestand. Bovendien lopen ook voor bepaalde alternatieve isolatiematerialen de levertermijnen op.

Uit de meest recente rondvraag van de VCB bij haar leden is gebleken dat een derde van de bedrijven nu meer dan 25% extra moet betalen voor PUR en PIR. Bij de vorige enquête van eind april moest nog maar 5% van de aannemers 25% extra betalen. Bovendien is er geen verbetering merkbaar in de leveringstermijnen van PUR/PIR. Voor verschillende aannemers is het zelfs onmogelijk om een verschil in levertermijn te noteren omdat ze gewoon geen PUR/PIR-isolatiemateriaal geleverd krijgen.

De extreme prijsstijgingen van PUR en PIR en de uitzonderlijk lange leveringstermijnen hebben een grote invloed op de werking van de bedrijven. Uit de recentste enquête van de VCB blijkt dat nu al 1 op 3 bedrijven voor een inkrimping van het personeelsbestand vreest. Uit de eerste rondvraag bleek dat 1 op 6 bedrijven daarvoor vreesde. Bovendien signaleert meer dan de helft van de respondenten dat er nu meer bouwplaatsen stilliggen dan in mei.

Ongeveer twee derde van de respondenten deelt mee dat ze nog niet hebben kunnen overschakelen naar andere materialen. Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB: “Uiteraard zijn er alternatieve isolatiematerialen voor PUR en PIR beschikbaar, zoals cellenglas, glaswol, EPS, XPS, rotswol, kurk enz., maar vaak worden de te gebruiken materialen voorgeschreven in het bestek of is het technisch niet mogelijk om voor andere materialen dan PUR en PIR te kiezen. Daarbij komt dat fabrikanten van bepaalde andere isolatiematerialen aan aannemers lieten weten dat ook zij kampen met langere leveringstermijnen of zelfs de maximale productiecapaciteit bereikt hebben en dus de komende maanden evenmin kunnen leveren.”

Enerzijds hoopt de VCB op een omzendbrief van de Vlaams regering die de forse prijsstijgingen erkent en een herziening van de prijzen mogelijk maakt. Uit de laatste enquête van de VCB is gebleken dat 79% van de respondenten de prijsstijgingen voor PUR en PIR niet naar hun bestaande klanten hebben kunnen doorrekenen. Volgens 61% van de respondenten is isoleren met PUR en PIR een verlieslatende activiteit geworden.

Anderzijds vraagt de VCB aan de Vlaamse regering om de overgangsmaatregel voor het fiscaal voordeel van dakisolatie te verlengen. Steeds meer (kleinere) aannemersbedrijven zien december met rasse schreden naderen. Tegen dan moeten de beloofde dakisolatiewerken uitgevoerd worden of de klant dreigt zijn fiscaal voordeel te verliezen.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo