Algemeen

Vereniging zoekt steun voor behoud laatste Congoboot

De Charlesville is de laatst overgebleven z.g. Congoboot die tussen 1951 en 1967 de verbinding tussen België en onze voormalige kolonie verzorgde. Al vele jaren verblijft de Charlesville in de haven van Rostock als m/s Georg Büchner. Alhoewel zij daar als Erfgoed beschermd is, is haar behoud niet zeker en dringt een permanente oplossing voor behoud zich op. Sedert begin dit jaar zetten tal van vrijwilligers en belangstellenden, zowel in Vlaanderen als in Duitsland, zich in om dit schip voor het nageslacht te behouden. Om de inzet van de vrijwilligers in Vlaanderen te coördineren werd nu een specifieke vereniging opgericht: de "m/s Charlesville vzw" ofwel "Vrienden van de Congoboot m/s Charlesville".

Behoud van de Charlesville is het hoofddoel van de vzw. Door de nauwe band met het maritiem verleden van de Stad Antwerpen is het aangewezen dat de Charlesville een plaats zou krijgen in een toekomstig maritiem park van de stad. De vereniging sluit echter ook andere plaatsen van behoud niet uit, noch in Duitsland noch in België. De vzw wil daarbij samenwerken met alle partners en mensen van goede wil, zowel in Vlaanderen als in Duitsland: privépersonen, bedrijven, verenigingen en overheid.

De vzw biedt aan alle belangstellenden en vrijwilligers een platform waar zij kunnen bijdragen aan de discussie over behoud en herbestemming van het schip. De vzw wil op deze wijze bijdragen aan de verbreding van het maatschappelijk draagvlak voor het behoud en de ontsluiting van deze unieke Congoboot.



De "m/s Charlesville vzw" zal een ondersteunende rol spelen bij het onderzoek naar de geschiedenis van het schip en de historische context waarbinnen zij functioneerde.
Daarom verzamelt de vzw zo veel mogelijk informatie, documenten en verhalen over het schip. Dit voor haar gehele levensloop:
  • de periode 1951 tot 1967 als Charlesville
  • de jaren 1967 tot 1977 wanneer het als opleidingsschip Georg Büchner ingezet werd door de DSR (Deutsche Seerederei Rostock)
  • en vanaf 1977 in Rostock als jeugdherberg

De vzw is volledig onafhankelijk en verenigt hen die zich inzetten voor het behoud van het de voormalige Congo-boot m/s Charlesville, zowel vrijwilligers als een aantal experten uit de maritieme- en erfgoedsector.

Build for Life