Duurzaam Bouwen

Verdien geld met informatie in plaats van elektriciteit

Verdien geld met informatie in plaats van elektriciteit
Smappee streeft ernaar om de productie en het gebruik van hernieuwbare energie te bevorderen, en is de eerste datalogger die SolarCoins opneemt in zijn technologie. Voortaan ontvangen Smappee-gebruikers die zonnepanelen hebben SolarCoins, een virtuele munt die ze kunnen omzetten in echt geld of opsparen voor later gebruik. Deze samenwerking is het resultaat van de Technologie in Actie workshop die op 30 mei 2016 plaatsvond bij Elia, zegt Bart Vercoutere, Algemeen Directeur van i-Cleantech Vlaanderen.

De Belgische energiemonitor is de allereerste datalogger die een virtuele munt opneemt in zijn technologie

Smappee is de eerste datalogger wereldwijd die gebruik maakt van SolarCoins. Stefan Grosjean, CEO van Smappee, is enthousiast over de introductie van de SolarCoins. "Smappee had van meet af aan de ambitie om het voortouw te nemen in de energietransitie. De SolarCoin Foundation deelt deze ambitie: ook zij wil innoveren en de energie-industrie wakker schudden. Dankzij het SolarCoin-systeem zullen mensen zelf zonne-energie kunnen kopen en verkopen. Je verkoopt aan je buurman, maar evengoed aan mensen in Afrika of de Verenigde Staten. SolarCoin wil consumenten onafhankelijkheid en controle geven over hun eigen energieverbruik en -productie." In de toekomst zullen onze woningen fungeren als decentrale energiehubs, met elkaar verbonden door middel van slimme energienetten. Blockchaintechnologie, zoals SolarCoin, is een geweldige manier om informatie tussen al deze hubs uit te wisselen en de energietransitie te versnellen.”

SolarCoin, de disruptieve informatiedrager van het PV-net van de toekomst

In januari 2014 startte de SolarCoin Foundation met het testen van het SolarCoin claiming protocol met een webgebaseerde portemonnee. Op dit ogenblik is er al 85.000MWh zonne-energie ‘geclaimed'. Een jaar later werken dochterorganisaties Solcrypto en het SolarChange platform samen met mogelijke dienstenleveranciers om nieuwe toepassingen op dit platform te ontwikkelen. Ook is SolarChange toegelaten op het IBM Accelerator program in Tel Aviv, Alpha Zone. Solcrypto/ElectriCChain stelde op 1 juli 2016 de eerste Blockchain-Datalogger voor PV- elektriciteitsproductie voor in Londen. Op deze samen met RWE ontwikkelde datalogger is het SolarCoin claiming protocol geïntegreerd. Is dit de start van het energie-informatietijdperk met bijhorende nieuwe businessmodellen?

SolarCoin geïntroduceerd in België door i-Cleantech Vlaanderen

Op 30 mei 2016 organiseerde i-Cleantech Vlaanderen een Technologie in Actie workshop over SolarCoin met François Sonnet, de oprichter van SolarCoin. i-Cleantech Vlaanderen bracht hiervoor geïnteresseerde partijen samen. Deze matchmaking resulteerde in een samenwerking tussen Smappee en SolarCoin. Het doel van i-Cleantech Vlaanderen was ervoor te zorgen dat met deze technologie een doorbraak ontstaat in het energie-informatiesysteem, zegt Bart Vercoutere, Algemeen Directeur van i-Cleantech Vlaanderen. Hierin zijn we met glans in geslaagd.