Verbouwen

(Ver)bouwer profiteert van nieuwe vestigingsregels bouw

Op 1 september 2007 treedt een gemoderniseerde vestigingswet in werking. Iedereen die als aannemer aan de slag wil, zal moeten bewijzen dat hij over voldoende kennis en vaardigheden beschikt. Het gaat om technische bagage én bedrijfskennis. Hierdoor krijgt de (ver)bouwer die met een aannemer in zee gaat, meer garanties op kwaliteit.

De nieuwe vestigingswet is het resultaat van maandenlange besprekingen van onder meer Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, met de bevoegde minister van Middenstand Sabine Laruelle. De nieuwe regels zijn moderner, eenvoudiger en bieden de consument meer zekerheid. Bouwunie heeft ze gebundeld in een handige brochure.

De vestigingswet voor de bouwsector was dringend aan herziening toe. De vele oude Koninklijke Besluiten uit de jaren ’60, ’70 en ’80 van de vorige eeuw waren duidelijk verouderd en niet meer aangepast aan de nieuwe technieken en werkmethoden van de huidige bouwsector. Dit kon eenvoudiger en moderner. Het mag wel niet verbazen dat de voorbereiding van deze herziening ruime tijd in beslag nam. En deze oefening is beslist niet zonder slag of stoot verlopen. Meermaals werd openlijk in vraag gesteld of een toegangsreglementering voor bepaalde bouwberoepen nog wel echte noodzaak was. Bouwunie heeft hard gevochten voor het behoud van de vestigingswet in de bouwsector. En in de overtuiging dat een aantal beroepen bij de herzieningsoefening uit de boot dreigden te vallen, heeft Bouwunie op gepaste wijze actie ondernomen én de beleidsmakers van deze visie kunnen overtuigen. Minister van Middenstand Sabine Laruelle had daar oren naar en kreeg voor haar hervormingsinspanningen vorig jaar de Glazen Baksteen, de jaarlijkse Bouwunie-trofee voor een voor de bouw verdienstelijke politicus.

Het gevolg van de hervorming is een vestigingswet met een goed evenwicht tussen het opleggen van een minimale kwalitatieve drempel voor de starter én een maximale administratieve eenvoud en transparantie.

Voor Bouwunie is het bevorderen van meer "gezonde" starters prioritair. Dit betekent concreet dat er een degelijke voorbereiding en kennis moet bestaan bij de ondernemer. De vestigingswet moet in de eerste plaats de consument de nodige waarborgen op degelijk afgeleverd werk geven. Ze zorgt ervoor dat ondernemers een minimum aan bedrijfskennis en technische bagage hebben. Onontbeerlijk om met succes een zaak op en uit te bouwen. Zeker in de bouwsector. Op termijn moet het vestigingsattest uitgroeien tot een kwaliteitslabel dat moet vermijden dat avonturiers het vertrouwen winnen van de (ver)bouwer die al te vaak misleid wordt door één aspect van het (ver)bouwen: de prijs. Deskundigheid en kwaliteit zijn in de bouw onontbeerlijk.

Download hier de brochure Vestigingswet van de Bouwunie.