Algemeen

Veiligheid op de bouwplaats verdient blijvende aandacht

28 april is de jaarlijkse Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. De preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten verdient ook in de bouwsector de nodige aandacht. Het aantal ongevallen van arbeiders in de bouwsector daalde met 9% tussen 2008 en 2009, maar het aantal dodelijke ongevallen blijft zorgwekkend hoog in vergelijking met andere sectoren. Bouwvakkers worden ook geconfronteerd met zeer specifieke gezondheidsproblemen, zoals de blootstelling aan kwartsstof.

De bouwsector heeft zijn eigen preventie-instituut dat instaat voor het voorkomen van arbeidsongevallen: het Nationaal Actiecomité voor Veiligheid en Hygiëne in het Bouwbedrijf (navb-cnac Constructiv). De campagnes van het NAVB richten zich op specifieke beroepen in de bouwbedrijven. En ze hebben effect. Zo kende het aantal ongevallen bij dakwerkers door een val van hoogte een daling na de veiligheidscampagne van het NAVB die begon in 2005.

In het najaar van 2010 startte het NAVB met een thematische campagne over het thema kwartsstof. Stof is eigen aan een bouwwerf. Maar kwartsstof, dat vrijkomt bij het bewerken van zowat alle steenachtige materialen, kan erg schadelijk zijn voor de gezondheid van de bouwvakkers. Het NAVB geeft uitgebreid advies over het gebruik van aangepaste arbeidsmiddelen om blootstelling te vermijden.

Links:
navb.constructiv.be
www.kwartsstofvrij.be
Build for Life