Verbouwen

Veilig je huis verbouwen? Check deze 5 tips

Veilig je huis verbouwen? Check deze 5 tips
Het maakt niet uit of je een ervaren bouwvakker bent of wanneer je voor het eerst een huis gaat verbouwen; bij een verbouwing zit een ongeluk helaas altijd in een klein hoekje. Je werkt met gereedschappen, op hoogte en bent vaak bezig met zware materialen.

Des te belangrijk dus om goed te letten op je veiligheid wanneer je ongeschonden uit een verbouwing wil komen. Hoe je dat doet? Simpel. Denk aan goede werkkleding en aan het bestaan en huren of kopen van diverse dakrand beveiliging mogelijkheden. In dit artikel geven we je 5 tips om veilig je huis te verbouwen.

1. Maak een bouwplan en scoor alle benodigdheden op tijd

Als eerst is het van groot belang om voor de verbouwing een bouwplan samen te stellen. Daarin vat je samen wat er zoal moet gebeuren, wat je daarvoor nodig hebt en welke hulp je waar moet hebben. Misschien doe je alle klusjes zelf of is het nodig om een professional in te schakelen. Wat je in ieder geval nodig hebt, zijn gereedschappen en bouwmaterialen.

Nu de hypotheekmarkt afkoelt en het aantal verbouwingen stijgt, is de kans aanwezig dat niet alle bouwmaterialen en andere benodigdheden aanwezig zijn. Zorg er daarom voor dat je op tijd begint met spullen kopen en bestellen, zodat je zeker weet dat je alles dat je nodig hebt op tijd in huis hebt en veilig kunt beginnen met verbouwen.

2. Zorg voor een veilige werkomgeving zoals dakrand beveiliging

Wat uiteraard ook belangrijk is, is om goed te kijken naar de werkplek zelf. Bij het verbouwen van je huis moet je zorgen voor een veilige werkomgeving. Werk je op hoogte of laat je anderen werken op hoogte zoals bij of op het dak? In dat geval is het aan te raden om te investeren in randbeveiliging op het dak.

Dergelijke dakbeveiliging is een must omdat het je beschermt tegen vallen of valgevaar. Mocht je struikelen, uitglijden of op een andere manier je evenwicht verliezen, dan zorgt randbeveiliging op het dak ervoor dat je niet naar beneden valt. Een ander fijn voordeel is dat het ook materialen en gereedschappen tegenhoudt. Dit soort beveiliging wordt niet voor niets al jaren gebruikt bij gebouwen zoals winkels en kantoren.

3. Bescherm jezelf met goede werkkleding tijdens verbouwen

Je moet overigens niet alleen naar de werkomgeving kijken; het is ook van belang om de juiste werkkleding aan te trekken tijdens het verbouwen. Goede werkkleding kan echt een verschil maken op de werkvloer. Denk alleen al aan van die typische bouwschoenen met een stalen neus, waardoor je je voeten en/of tenen niet bezeert wanneer er iets op je schoenen valt.

Andere werkkleding die van pas komt tijdens een verbouwing zijn werkbroeken en stevige shirts of truien die je beschermen tegen scherp gereedschap en giftige stoffen. Daarover gesproken: zorg er ook voor dat je altijd beschermd bent tegen gassen en dampen met behulp van een masker of mond-en-neus-masker. Ook handschoenen, gehoorbescherming en een helm kunnen handig zijn tijdens het verbouwen.

4. Investeer in goed bouwmateriaal en dito gereedschap


Weet je waar je ook flink wat winst mee kunt behalen op het gebied van veilig verbouwen? Met goed en veilig bouwmateriaal en gereedschap. Uiteraard is het fijn om bepaalde gereedschappen te kunnen lenen van je buurman of tante zodat je het zelf niet hoeft aan te schaffen, maar: check altijd wel of het veilig en kwalitatief is. En of het het juiste gereedschap voor de klus is.

Dat je daar extra goed op moet letten, is niet zonder reden. Oud en goedkoop gereedschap kan gewoonweg gevaarlijk zijn. Dit geldt ook voor gereedschap dat niet goed onderhouden is. Schaf liever nieuwe spullen aan of huur goed gereedschap bij een gerenommeerde aanbieder. Lees altijd de handleiding en vraag hulp waar nodig om zo veilig te verbouwen.

5. Ruim de rommel altijd op voor veilig werken

Tot slot is het goed om te weten dat je in een opgeruimde werkomgeving beter en vooral veiliger aan de slag kunt gaan. Je voorkomt het vaak niet dat het een zooitje wordt wanneer je aan het verbouwen bent. Overal liggen spullen, zoals bouwmaterialen, bouwafval en gereedschap. Het vervelende daarvan is dat je je kunt bezeren aan deze spullen wanneer het in de weg ligt.

Daarom is het écht nodig om na bepaalde klusjes de rommel die erbij vrij is gekomen op te ruimen. Zo kun je niet meer struikelen over losse gereedschappen en heb je direct meer overzicht. Dat werkt ook nog eens fijner. Wat ook zeker een aanrader is, is om een afvalcontainer te huren bij een verbouwing. Daarin kun je direct al je bouwafval kwijt.

Ook interessant