Interieur

Vegetal – universele stoel met organische structuur

De broers Ronan en Erwan Bouroullec (FR) legden met Vitra een traject af van vier jaar voor het ontwerpen en ontwikkelen van de Vegetal, een universele stoel voor binnen- en buitengebruik die zijn vormentaal ontleent aan de natuur. Vegetal wordt gekarakteriseerd door een vlakke takkenstructuur verweven tot een driedimensionaal geheel waardoor een zacht ronde en licht onregelmatige zitschaal ontstaat. Aan de onderzijde heeft de stoel versterkingsribben die uitlopen in de stoelpoten.

De originele inspiratie voor dit ontwerp hebben de Bouroullecs gevonden in de historische tuinen van de twintigste eeuw, waarin jonge bomen continu en zorgvuldig werden gesnoeid om te groeien in meubelachtige vormen en structuren. De leidraad voor het ontwerp was dan ook een stoel te ontwerpen die zo dicht mogelijk stond bij de structuur van een gegroeide stoel. In het ontwikkelingsproces en de daaruit vloeiende voorstellen onderzochten Ronan en Erwan Bouroullec de historische en culturele aspecten.

Vegetel moet niet alleen gezien worden in de context van design en meubilering van historische tuinen, het ontwerp beantwoordt ook aan de huidige trends naar een flexibel gebruik van waterbestendig meubilair voor het interieur, tuin en terras.

Om dit innovatief en helder concept te ontwikkelen werkten de Bouroullecs bijzonder intensief samen met Vitra. Complexe vormen als deze kunnen alleen ontwikkeld en gerealiseerd worden wanneer designer en producent zonder tijdsdruk, hardnekkig en toegewijd zoeken om buitengewone en nieuwe oplossingen te vinden. Het resultaat is een baanbrekende stoel die comfortabel, stabiel en stapelbaar is. De stoel wordt geproduceerd uit in de massa gekleurd glasvezelsterkt polyamide in de kleuren basic dark, mauve grijs, baksteenrood, crème, bosgroen en kastanje.

Afmetingen h: 813 mm, b:606mm, d: 552mm, zithoogte: 460 mm
Prijs consument: 371,47 euro.

De tentoonstelling 'Etappes' over het werk van Ronan en Erwan Bouroullec van 8 maart tot 31 mei 2009 in Grand-Hornu images biedt een ruim overzicht van het werk van de Bouroullecs voor Vitra. Naast de Algues, Roc (limited edition Vitra Design Museum), Slow Chair met Ottoman, Alcove sofa, Metal Side Tables, bijzettafel Box, bureausysteem Joyn, bureauzetel Worknest en Lantern (verlichting Belux), zal voor het eerst - en nog voor de première in Milaan - de VEGETAL stoel getoond worden.