Nieuwbouw

Veemarkt in Utrecht maakt plaats voor woningbouw

De Veemarkt in Utrecht verhuist van Voordorp naar bedrijventerrein Haarrijn aan de A2 bij Leidsche Rijn. De markt maakt plaats voor de bouw van 500 woningen, een basisschool, een supermarkt en een extra sportveld.

Dat is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het college volgt daarmee het advies op van een ambtelijke werkgroep die kansen ziet voor woningbouw op het Veemarktterrein. In de nieuwe wijk Voordorp-Zuid moeten in ieder geval 20 procent sociale huurwoningen komen en 20 procent meersgezinswoningen in de koopsfeer. Het past in de wens van het college om de voorraad sociale woningen in de stad te vergroten en sluit ook aan bij het beleid om te verdienen aan woningbouw op plekken waar dat nog kan, in de volksmond beter bekend als ’groen voor poen’.

Verschil
Het gebied waar straks woningen, een school en eventueel een supermarkt worden gebouwd, is 24 hectare groot. Met de woningbouw verwacht de gemeente 13,4 miljoen euro te verdienen. De verplaatsing van de Veemarkt naar Haarrijn kost 34,4 miljoen. Dat verschil (en mogelijk meer) wil de gemeente terugverdienen via extra inkomsten in het nieuwe Veemarktcomplex langs de A2; onder meer door de verhuur van ruimte aan de Utrechse Bazaar, die nu in de Vleutense veiling is gevestigd.