Nieuwbouw

Veelkleurig bankgebouw voor Japanse stad

In de Japanse stad Shimura is een bankgebouw met een telkens wisselend kleurenspel opgeleverd. De Sugamo Shinkin Bank bestaat uit een opeenstapeling van gekleurde lagen die allemaal anders van formaat zijn.

De regenboogkleuren worden overdag gereflecteerd door het witte oppervlak van het gebouw. Hierdoor krijgen de kleurvlakken een extra dimensie. In de avond worden de lagen zwak verlicht door kleine spots. De verlichting is afgestemd op het seizoen en het tijdstip van de avond en nacht, waardoor de hoeveelheid licht telkens varieert.

Bijzonder zijn de drie langwerpige ronde lichtschachten die vanaf het dak naar beneden lopen. Dankzij de schachten dringt het daglicht door in drie verschillende verdiepingen van het gebouw.

Architect Emmanuelle Moureaux kreeg de opdracht om ook het interieur van de nieuwe vestiging te ontwerpen. Ook hierin is veel gebruik gemaakt van kleur. Op de begane grond, waar klanten plaats kunnen nemen in de wachtruimte, trekken felgekleurde meubelstukken de aandacht. Het meubilair refereert aan het kleurgebruik van de gevel van het gebouw.

Lees verder op Architectenweb.nl