Tuin

Veel meer bezoekers voor beurs Huis & Tuin

De organisatie van de beurs Huis & Tuin in WTC Expo kan tevreden terugkijken want met bijna 10 procent meer bezoekers was de negende editie van de grootste huis- , tuin- en woonbeurs van Noord-Nederland een succes. Maar liefst 32.875 bezoekers passeerden in vier dagen tijd de kassa.

De tendens die al langer voor de meeste beurzen in het WTC Expo geldt - een stijgend aantal bezoekers uit regio's buiten de drie noordelijke provincies - geldt nu ook voor de beurs Huis & Tuin. Er werden meer bezoekers uit Noord-Holland ontvangen en zelfs uit het midden en zuiden van het land. De exclusief aangelegde thematuinen - waarmee de beurs nationale bekendheid geniet - zijn een trekker voor mensen uit het hele land. Vooral op donderdag en vrijdag was de beurs erg druk bezocht, veel gezinnen met kinderen zochten een dagje vertier op de beurs vanwege de voorjaarsvakantie. Voor kinderen was er namelijk volop te beleven bij de speciale kinderspeelhoek en het kindercircus.
De woonveiling, georganiseerd door Veilinghuis Ald Fryslân was een succes, drommen bezoekers schaarden zich op zaterdag rondom de veilingplaats om voor een mooi prijsje iets op de kop te tikken.

Thematuinen: verrassende winnaars publieksprijs en VKC jury
De twaalf hoveniers die de thematuinen speciaal voor de beurs aanlegden, hebben ook dit jaar gestreden om de felbegeerde hoveniersbokaal. Stichting VKC (Vaste Keuring Commissie) is actief op het gebied van kwaliteitsjureringen in de groene sector en deed de beoordeling. Tuinadviesbureau Michel van Kammen ging ervandoor met de eerste prijs. Met een tuin met als thema: “Small Green Design” liet Michel van Kammen zien, hoe klein groots kan zijn. De tuin met het kleinste gebruikte oppervlak van de twaalf inzenders, werd door de vakjury unaniem beoordeeld als winnaar. De jury vond de tuin tot in detail evenwichtig opgezet en de beschikbare ruimte perfect benut. Creatief en spannend, een uithangbord voor het hoveniersvak, zo meende de jury. Van Tuinen Tuinservice verwierf de tweede plek en Estilo Exclusieve tuinen kon de bokaal voor de derde prijs in ontvangst nemen. Nieuw dit jaar was de publieksprijs, ruim vijftienhonderd beursbezoekers hebben hun stem uitgebracht op de thematuin van hun keuze. Opvallend was dat alle drie winnaars van de publieksprijs niet in het rijtje van de vakjury voorkwamen.
De eerste prijs ging hier naar de André Tuinier samen met Aralia Tuinontwerp, tweede werd hoveniersbedrijf Sake van der Wal en een mooie derde prijs was weggelegd voor hoveniersbedrijf Harrie Boerhof. De beursorganisatie denkt dat het verrassende verschil in de uitslag te verklaren is door de vele vaktechnische aspecten die de vakjury meeneemt in haar oordeel die het publiek vaak minder opvallen. De beursbezoeker kiest veelal wat hem het meest aanspreekt, of gewoon wat hij het mooiste vindt.