Verbouwen

Vastgoedprojecten lopen gemiddeld een jaar vertraging op door vergunningstrajecten

Vastgoedprojecten lopen gemiddeld een jaar vertraging op door vergunningstrajecten
Vastgoedprojecten lopen gemiddeld een jaar vertraging op door het niet tijdig afleveren van de nodige vergunningen. Dat blijkt uit een bevraging van vastgoedmakelaars Heylen Vastgoed bij 38 Vlaamse projectontwikkelaars. Drie op de vier onder hen vrezen een moeilijk 2023. De stijgende bouwkosten, moeilijke onderhandelingen met gemeenten en bijhorende ellenlange vergunningstrajecten zijn daar niet vreemd aan. Het gros van de ontwikkelaars voorspelt dat woningen met een lage energiekost enkel populairder zullen worden in 2023, ook al stijgt hun prijs navenant door de hogere materiaalprijzen.

De vergunningstrajecten zijn de grote olifant in de vastgoedkamer. Acht op de tien vastgoedprojecten loopt volgens de bevraagde projectontwikkelaars vertraging op door het niet tijdig afleveren van de vergunningen. Gemiddeld nemen die zo’n extra jaar tijd in beslag, met uitschieters tot zelfs vier jaar, dat blijkt uit een rondvraag door Heylen Vastgoed – één van de grootste makelaars van het land – bij 38 Vlaamse projectontwikkelaars.

Vaak genoemde oorzaken zijn dwarsliggende buren enerzijds en treuzelende politici anderzijds. De helft van alle afgeleverde vergunningen zou nog eens bijkomend gecontroleerd worden door de lokale overheidsinstanties. De projectontwikkelaars geven wel aan dat proactieve buurtcommunicatie en overlegmomenten met de gemeente het tijdig verkrijgen van de nodige vergunningen ten goede komt.

“Quasi alle projectontwikkelaars zijn ontevreden over de doorlooptijd van een vergunningstraject voor een vastgoedproject. Nochtans is de vraag naar energiezuinige nieuwbouwwoningen ongezien, dus zien we een verdere scheeftrekking tussen de vraag en het aanbod in de nabije toekomst. Onze verwachting is dat de prijzen voor die woningen hierdoor nog verder zullen stijgen.”

Johan Heylen, bestuurder Heylen Vastgoed


Perfecte storm

Woekerende inflatie, stijgende bouwkosten en ellenlange vergunningstrajecten. Projectontwikkelaars zitten in een perfecte storm. Drie op de vier ziet 2023 dan ook somber in. De torenhoge bouw- en loonkosten zetten de rendementen onder druk en nopen ontwikkelaars hun prijzen op te trekken. Door de materiaalschaarste- en schommelende prijzen wordt het voor projectontwikkelaars steeds lastiger om op de lange termijn te gaan plannen.

“2023 wordt een moeilijk jaar voor projectontwikkelaars. Maar België heeft het geluk een stabiele vastgoedmarkt te hebben. Het komende jaar kan lastig worden, maar ik maak me sterk dat we toch weer richting een stabilisatie van de markt gaan waardoor de onzekerheid qua prijszetting zowel langs ontwikkelaars- als koperskant zal wegebben.”

Johan Heylen, bestuurder Heylen Vastgoed


Als het van de projectontwikkelaars afhangt worden energetische woningen in 2023 meer dan ooit de norm. Woningen op gas dreigen nu al qua ontwikkeling domus non grata te worden en de warmtepomp maakt zijn intrede in de Vlaamse woningen. Ook de huurmarkt, en dus ook het investeringsvastgoed, wordt volgens projectontwikkelaars steeds belangrijker.

Ook interessant