Nieuwe registratierechten doen vastgoeddrukte toenemen

  BE   29 september 2021 Bron: Bereal
Nieuwe registratierechten doen vastgoeddrukte toenemen
De Vlaamse regering kondigt een wijziging in de registratierechten aan. Wie een eerste woning koopt zal de helft minder aan registratierechten moeten betalen. Tweede woningen worden daarentegen 2% duurder.
Johan Heylen en Cédric Vanhencxthoven, bestuurders van Heylen Vastgoed, reageren positief. Anderzijds waarschuwen ze ook voor de extra drukte op de vastgoedmarkt die de maatregel met zich mee zal brengen. Ze adviseren daarom kopers en verkopers om zich voldoende juridisch te laten begeleiden.

“De vastgoedmarkt is de afgelopen maanden steeds duurder geworden. Dit is dus een goede en terechte maatregel om jonge gezinnen - de minst koopkrachtigen - tegemoet te komen. Maar door deze maatregel zal wellicht ook de vastgoeddrukte nog meer toenemen. In eerste instantie voor de kopers van een tweede woning. Zij hebben er nu alle belang bij om voor 1 januari 2022 de knoop door te hakken en zo de 2% extra registratierechten te vermijden. Dat maakt het voor verkopers van deze soort woningen natuurlijk ook een heel interessante periode. Bovendien zal deze maatregel het ook aantrekkelijker maken om sneller te verhuizen. Hoe lager de registratierechten, hoe lager de drempel om te springen naar een andere droomwoning. Voor kopers van een eerste woning was het al druk en zal de drukte wellicht na 1 januari 2022 nog extra toenemen. Al kunnen er nu natuurlijk ook al afspraken worden gemaakt: vergeet niet, enkel de timing van de akte is nu van groot belang. Daarom raden we zowel kopers als verkopers aan om zich de komende periode juridisch goed te laten begeleiden, om zo onder de meest gunstige situatie te kopen en verkopen. Onze juridische experts bereiden zich er alvast op voor.”

Johan Heylen en Cédric Vanhenxcthoven, bestuurders van Heylen Vastgoed


Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo