Algemeen

Vanavond start bouwverlof voor meeste bouwbedrijven

De jaarlijkse bouwvakantie start voor het gros van de Vlaamse bouwsector, d.i. de bouwbedrijven, hun medewerkers en familieleden, op 11 juli. In de praktijk betekent dit dat ze vanaf vanavond met vakantie kunnen vertrekken.
Het gaat meer in het bijzonder over de bouwsector van de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen (met uitzondering van de kantons Hamme en Lokeren waar pas op 25 juli de jaarlijkse bouwvakantie begint) en een gedeelte van Vlaams-Brabant (enkel het arro Leuven want in het arrondissement Halle-Vilvoorde, net als in Brussel overigens, is de bouw al sinds 4 juli met vakantie). Deze regio’s zijn goed voor iets meer dan 70% van het aantal jobs in de Vlaamse bouwsector (arbeiders, bedienden en zelfstandigen). Het gaat om zo’n 1150.000 personen en hun familieleden.

Ze genieten gedurende drie weken (in Brussel-Halle-Vilvoorde vier weken) van een welverdiende rust. Om daarna met vereende krachten en frisse moed opnieuw aan de slag te gaan.
De vakantie van de West-Vlaamse bouwsector loopt van 18 juli tot en met 5 augustus.

Deze vakantie is een aanbevolen collectieve regeling. Wie wil, mag daarvan afwijken. Dit gebeurt wel niet vaak, enkel als het nodig is, omdat de collectieve regeling voordelen biedt op vlak van organisatie en timing. De bouwwerkzaamheden zijn ook afhankelijk van de aanlevering van bouwmaterialen, van samenwerkingsverbanden met hoofd- en onderaannemers. Als iedereen tegelijk vakantie neemt, lopen de bouwwerken het minste vertraging op.
Build for Life