De locatie is voor veel Oostendenaars bekend terrein. De gebouwen op de hoek van de 17 Oktoberstraat en de Zeedijk, vlak bij de paardenrenbaan, huisvestten jarenlang drie zeedijkvilla's en een schoolgebouw. Nadat Hogeschool VIVES vertrok, werden de panden in 2017 aangekocht door Global Estate Group. Oprichter Luc Beke, zelf oud-student van de hogeschool, hielp samen met andere alumni mee met de afbraak.

Global Estate Group heeft van de iconische gebouwen een plek gemaakt waar het aangenaam wonen is. Het schittert als vanouds. Van het schoolcomplex is enkel de gevel van het oorspronkelijke schoolgebouw van het pensionaat van de Zusters van het Heilig Hart, Sacré-Coeur, bewaard. De achterbouw werd gesloopt en helemaal vernieuwd. Bovenaan is de volledige kroonlijst gereconstrueerd in witsteen. Origineel werd hiervoor een Franse, poreuze witte kalksteen gebruikt. Maar in combinatie met het zilte zeeklimaat, was dit niet de meest duurzame keuze. De drie voormalige zeedijkvilla's zijn gerestaureerd. De gebouwen die ná de Tweede Wereldoorlog werden toegevoegd door de Katholieke Hogeschool Oostende-Brugge werden gesloopt. De woontoren is helemaal nieuw.
"De synergie tussen oud en nieuw was bijzonder belangrijk voor dit residentieel project. De grandeur van de oude gebouwen mochten we niet laten verloren gaan. Tegelijk moest de nieuwbouwtoren in lijn liggen met die historische elementen en zijn omgeving. De toekomst verzoenen met een rijk verleden: dat is wat we gedaan hebben met Troon 17."
Kathleen Dewulf, CEO Global Estate Group.

Uniek wonen in koningin der badsteden
De ganse site heeft een oppervlakte van 1,8 hectare. Het hele complex telt 133 appartementen. De wooneenheden kregen stuk voor stuk een hoge afwerkingsgraad. Sommige appartementen beschikken over een binnenlift, een living met gashaard, natuursteen, hoge plafonds, visgraatparket en een volledig ingerichte keuken.Er zijn 131 garageboxen en 54 parkeerplaatsen. Alles is in gereedheid gebracht om laadpalen voor elektrische voertuigen te installeren. Er is tevens een gemeenschappelijke fietsenberging voor 28 fietsen en 94 ondergrondse bergingen. De voormalige speelplaats van de school – die helemaal gebetonneerd was – is nu een groene binnentuin met wandelpaden waar het regenwater in de ondergrond kan infiltreren. De tuin is alleen toegankelijk voor de bewoners.

Op de woontoren liggen er zonnepanelen die zorgen voor groene stroom (op het schuine mansardedak van de zeedijkvilla's was dit niet mogelijk) en ook het regenwater wordt gerecupereerd.
Op dit moment zijn er nog slechts 12 appartementen te koop.
"Dit zijn stuk voor stuk erg karaktervolle panden die met hoogwaardige materialen zijn afgewerkt. Ze voelen heel ruim aan en beschikken over een overvloedige lichtinval. Met dit project brengen we eigentijds wonen naar een toplocatie in Oostende. De echte X-factor zit in de bijzondere harmonie tussen historische charme en hedendaagse architectuur, gecombineerd met een uitzonderlijke ligging op de Zeedijk — ideaal voor wie op zoek is naar een stijlvolle eigen thuis of een slimme investering."
Veronique Misseghers, Agence Lecomte.

Samenwerking leidt tot mooi resultaat
Het hele project is het resultaat van een intense en nauwe samenwerking tussen verschillende partijen: de ontwikkelaar, de architect, het stadsbestuur en het Agentschap Onroerend Erfgoed."Stadsvernieuwing is van essentieel belang voor de toekomst van Oostende. Het is een manier om oude gebouwen een nieuwe bestemming te geven, en tegelijk versterkt het ook de leefbaarheid en de aantrekkingskracht van onze stad. Projecten zoals 'Troon 17' tonen aan hoe we historische waarde kunnen combineren met moderne vooruitgang. Het feit dat burgers en private ondernemingen op een dergelijke manier blijven investeren in Oostende, toont dat wij allen samen verder kunnen blijven bouwen aan de toekomst van Oostende."
John Crombez, burgemeester van Oostende.
"Als we erfgoed willen bewaren, dan moeten we ook nieuwe invullingen vinden. Er is aan onze Vlaamse kust jammer genoeg veel erfgoed verloren gegaan, dus is het extra mooi dat deze 19de-eeuwse panden wel behouden blijven. Ook mooi is dat een privaat bedrijf hier eigenaarschap over erfgoed opneemt. De overheid kan niet alleen al het erfgoed behouden en restaureren, dus is het belangrijk dat ook burgers en bedrijven willen investeren in gebouwen met geschiedenis. Zo blijven we allemaal fier op ons erfgoed, fier op dat van hier".
Ben Weyts, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed.
Van meisjesschool naar wooncomplex: de korte historiek van 'Troon 17'
De voormalige campus van Hogeschool VIVES heeft een rijke geschiedenis. Het begon als de prestigieuze meisjesschool 'Sacré-Coeur' (1903), waar dochters van welgestelde Waalse families onderwijs genoten in etiquette en konden profiteren van de gezonde zeelucht. In 1955 werd het pand verkocht aan de Katholieke Hogeschool Brugge-Oostende (KHBO), die er opleidingen in elektromechanica, bouwkunde en luchtvaarttechnologie aanbood. Na de fusie met KATHO in 2013 werd het onderdeel van Hogeschool VIVES. Na de verhuis van de meeste opleidingen naar Brugge en andere locaties, werd het gebouw in 2017 gekocht door projectontwikkelaar Global Estate Group.
Nu alle appartementen van 'Troon 17' zijn opgeleverd, hebben de eerste bewoners intussen al hun intrek genomen. En zo krijgt deze unieke plek langs de Zeedijk in Oostende een nieuw leven.