Algemeen

Van chocoladetuin tot bloeiend rif

Weg met de koude stenen, waarmee steeds meer mensen hun tuinen hebben volgestort, en terug naar een aangename beplanting. Aandacht voor felle, zonnige kleuren die een stukje Middellandse-Zeegebied suggereren onder onze doorgaans grijze en bewolkte luchten. Je wildste fantasieën werkelijkheid laten worden in een doorsnee achtertuin. En je persoonlijke filosofieën omzetten in een doordacht plantenontwerp. Op de jaarlijkse bloemenshow in het Britse Tatton Park (de grootste na de shows van Chelsea en Hampton Court Palace) kon de liefhebber alles vinden.

De meest uitzonderlijke tuin is het rif (Reef) dat Vanessa Clegg en Fiona Johnson creëerden om aandacht vragen voor de gevaren, die wereldwijd het koraal bedreigen. In een tuin bedekt met witte steentjes stelt een grote kuil met grillige, fel gekleurde planten het levende koraal voor. Zilvergrijze en witte planten staan voor gebleekt en dood koraal. Door cactussen en vleesetende planten toe te voegen wordt het idee van een levend organisme versterkt. Een verrekijker in de hoek van de tuin wil zeggen: alleen kijken niet aankomen! Vanaf een roestige toren die een gezonken wrak voorstelt, kan men neerkijken op de wonderbaarlijke onderzeetuin.

Van de laatste trends in kleuren en vormen, de nieuwste importplanten en de handigste tuinnouveautés tot de meest spectaculaire en verrassende tuinontwerpen. Alles was te zien op de Engelse show. Over het algemeen gold dat purper nog steeds de favoriete bloemenkleur is, geen tuinontwerp het kan stellen zonder waterpartij, dat koper de plaats gaat innemen van zink, en dat de mediterrane tuin niet alleen vrolijkheid brengt in een nat klimaat, maar ook de toekomst heeft met het oog op de algehele opwarming van de aarde.

Comfortabel
Dol op chocolade is Janine Crimmins, die in de beplanting van haar chocoladetuin heel wat verschillende kleuren bruin en oranje heeft verwerkt. De wit ommuurde tuin straalt luxe, comfort, kalmte en een gevoel van welbehagen uit, volgens haar dezelfde sensaties die chocola opwekt. Het pad in het midden loopt onder grote bruine hoepels door en eindigt bij een rond zitelement: wit met bruine en oranje kussens erop. De belangrijkste plant is uiteraard de naar chocolade ruikende Cosmos astrosanguineus.

Spectaculair is de galerietuin, waarin grote rechthoekige schilderijlijsten zijn opgesteld waardoor je de beplanting vanuit verschillende gezichtshoeken als een intrigerend stilleven kunt zien. De lijsten zijn zwart en paars, de kleuren van de bloemen verwijzen naar beroemde schilders. Rood voor Mondriaan, blauw voor Picasso, paars voor Rothko en oranje/ geel voor Van Gogh. Knalrode Magritte zitkubussen zorgen voor een extra fleurig accent dubbelzijdige spiegels vergroten gevoel van ruimte.

Bij de tuinontwerpers die meedongen naar zilveren en gouden medailles, overheerste de dieper liggende gedachte achter de tuin. Hier bleek dat je elke liefhebberij of fascinatie kunt omzetten in een uitvoerbaar ontwerp voor een (achter)tuin van normale afmetingen. Zo ontwierp Janine Crimmins een chocoladetuin, maakte Pip Schofield een Egyptische reïncarnatietuin, kwam Peter Styles met een ingelijste galerietuin, en drukten Vanessa Clegg en Fiona Johnson hun bezorgdheid voor het rif uit in een koraaltuin. Soms waren de tegenstellingen groot. Bijvoorbeeld tussen de grillige patronen in de psychedelische tuin, die teruggrijpt op de popcultuur van de jaren 60, en de romantische rozen in de Laura Ashley-tuin geïnspireerd op de bloemmotieven van haar jurken en gordijnen. Maar hoe extreem ook, de belangrijkste uitgangspunten blijven dat een tuin comfortabel moet zijn en aangenaam voor het oog.

Een ideale stadstuin om in te relaxen is de tuin, die Alex Daley en Alice Devaney 'Serve Chilled' noemen. De symmetrische tuin heeft een rustige beplanting in zilver, blauw, wit en bordeauxrood. Warmte brengt de houten vloer die de rest van de tuin beslaat. Om ruimte te winnen, is er in het midden een verzonken tafel. Net als in een Japans restaurant kun je op de vloer zitten, terwijl je benen onder de tafel naar beneden bungelen. Stoelen zijn niet nodig.

Er was op de Tattonshow ook aandacht voor speciale tuinen als een tuin tegen allergie en een tuin tegen inbrekers. In de antiallergietuin zijn grassen, heggen en houten vlonders, die allergische reacties als hooikoorts kunnen opwekken, vervangen door planten en materialen zonder sporen, pollen, stof en splinters. In de tuin tegen inbrekers is gebruikgemaakt van planten die prikken en grindpaden die lawaai maken. De tuinbank is uiteraard stevig vergrendeld.

Liefhebbers van lavendel hadden een primeur. Op de show werd de Franse Lavendula x intermedia 'Gros Bleu' voor het eerst in Engeland verkocht. Onder de planten met een bijzonder blad (foliageplanten), ging de 'Begonia l'escargot' waarvan het blad lijkt op een slakkenhuis grif van de hand.

De volste tuin is de Laura Ashleytuin, gemaakt ter gelegenheid van het 50- jarig bestaan van dit concern. Waar je ook kijkt, staan oude Engelse en Franse rozensoorten en daartussen bloemen die zichzelf in het wild uitzaaien. De entree is een rustiek tuinhekje met rozenpoort. Achterin tegen de stenen muur is een klein zomerhuisje gebouwd dat uit niet veel meer bestaat dan een afdakje tegen de regen, karakteristieke houten luiken en een romantische lantaarn.

Heet door de weerkaatsing van koper oogt de tuin 'Time for Reflection' van Rob Jones, Matthew Stewart en Ben Gluszkowski. Volgens de makers wordt koper wel al eeuwenlang buiten gebruikt voor daken, maar ten onrechte niet in de tuin. Ze pasten warm, reflecterend rood koper toe in een zitkuil en langs de muren. Om rust in de tuin te bewaren, zijn - naast (alweer) veel paarse bloemen - ruisende grassen gebruikt.
Build for Life