VPRO verkent de toekomst tijdens Dutch Design Week

  NL   25 september 2017 Bron: VPRO
VPRO verkent de toekomst tijdens Dutch Design Week
Power Play van Dutch Invertuals tijdens DDW 2016 Photo © Nick Bookelaar
Terwijl er in Den Haag nog druk wordt gepraat, wordt er in Eindhoven volop gemaakt: van 21 tot en met 29 oktober vindt daar Dutch Design Week plaats. De VPRO trekt dit jaar alle registers open om design en vooral de ontwerpers zelf in de schijnwerpers te zetten. In het nieuwe vijfdelige televisieprogramma De toekomstbouwers voelt Wilfried de Jong getalenteerde jonge designers aan de tand. Hoe zien zij de toekomst? Een vakkundige jury kiest vervolgens een winnaar die naar huis gaat met het VPRO Toekomst Bouwdepot ter waarde van 10.000 euro.

De toekomstbouwers

24 t/m 28 oktober 2017 dagelijks om 22.55 uur op NPO 2
In het televisieprogramma De toekomstbouwers praat Wilfried de Jong met acht jonge veelbelovende ontwerpers die onze nieuwe wereld vormgeven en werk laten zien tijdens Dutch Design Week. Deze jonge garde van designers heeft revolutionaire ideeën en innovatieve oplossingen voor de toekomst. Soms inspirerend en soms confronterend. Eén ding hebben ze gemeen: ze willen de wereld mooier, beter en gemakkelijker maken. Er zit toekomst-DNA in deze generatie ontwerpers. Dankzij hun verbeeldingskracht schetsen ze soms betere toekomstscenario's dan beleidsmakers en wetenschappers en weten het ook nog eens in tastbare producten te gieten.

De VPRO wil deze jonge denkers en makers in de schijnwerpers zetten. In De toekomstbouwers gaat Wilfried de Jong met hen in gesprek. Hoe zien zij de toekomst? Welk stempel willen zij daarop drukken? Wat zijn hun drijfveren? In de eerste vier afleveringen worden steeds twee jonge ontwerpers geïntroduceerd. De driekoppige jury onder leiding van Dutch Design Foundation directeur Martijn Paulen kiest per aflevering één finalist. Hij wordt bijgestaan door kunstenaar en filosoof Koert van Mensvoort en architect Afaina de Jong. In de extra lange finale-aflevering op zaterdag 28 oktober wint één van de vier finalisten het VPRO Toekomst Bouwdepot van 10.000 euro.

NPO Cultura

16 t/m 20 oktober
De VPRO maakt voor NPO Cultura vijf designroutes. De drie juryleden uit het programma De toekomstbouwers en nog twee designkenners laten hun favoriete programma's zien van Dutch Design Week.
24 t/m 28 oktober
Cesar Majorana interviewt jonge ontwerpers in hun studio.

Nooit meer slapen

12, 13 en 18 oktober van 00.00 - 01.00 uur op NPO Radio 1
In aanloop naar Dutch Design Week ontvangt het dagelijkse cultuurprogramma Nooit meer slapen een aantal kunstenaars en ontwerpers in de studio.
Donderdag 12 oktober Atelier NL
Vrijdag 13 oktober Jalila Essaidi
Woensdag 18 oktober Dave Hakkens

VPRO Medialab: We know how you feel

21 tot en met 29 oktober, Design Perron, Eindhoven
In het project We know how you feel verkent VPRO Medialab hoe draagbare technologie een rol kan spelen bij het maken en gebruiken van media. Stel je voor dat Netflix straks door middel van een hartslagmeter in je smartwatch weet in welke bui je bent? Van wie zijn jouw emotie-data eigenlijk? Wil je op maat bediend worden, passend bij je stemming of hou je je emoties liever voor jezelf? En wat betekent het voor je privacy? We know how you feel is een expositie met werk van Studio Nick Verstand waarin aan de hand van drie biosensoren emoties worden omgezet in een pulserende lichtcompositie. Ook organiseert VPRO Medialab een debatavond op 25 oktober in de Effenaar in Eindhoven en is er een online platform. Meer informatie: vpro.nl/medialab

Dutch Design Week in Eindhoven is een internationaal festival voor ontwerp en technologie. Het festival trok vorig jaar 295.000 bezoekers. De ambitie van Dutch Design Week is om het meest toonaangevende designfestival ter wereld te worden. De editie van 2017 vindt plaats van 21 tot en met 29 oktober.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo