Algemeen

VOKA onderzoekt bedrijfsvriendelijkheid gemeenten

VOKA, het samenwerkingsverband tussen de Vlaamse Kamers van Koophandel en het Vlaams Economisch Verbond wil aan de hand van een grootscheepse enquête onderzoeken op welke manier de Vlaamse steden en gemeenten kunnen werken aan een bedrijfsvriendelijk klimaat.

De 308 Vlaamse gemeenten krijgen binnenkort een vragenlijst in de bus die de knelpunten moet blootleggen die ze ondervinden bij het voeren van een lokaal economisch beleid. Daarnaast wordt ook een lijst verstuurd naar ruim 40.000 bedrijven in Vlaanderen om de problemen in kaart te brengen die bedrijfsleiders ervaren bij het leiden van hun onderneming.

De enquêtes kaderen in het project 'De bedrijfsvriendelijke Gemeente', waarin de Vlaamse Kamers van Koophandel en het Vlaams Economisch Verbond (VEV) -verenigd in VOKA- op zoek gaan naar een bedrijfsvriendelijk klimaat bij steden en gemeenten. Het onderzoek gebeurt in samenwerking met en met financiële steun van de Vlaamse regering, onder impuls van Vlaams minister van Economie Patricia Ceysens (VLD).

Na analyse van de resultaten zal in een stuurgroep een actieplan uitgewerkt worden. Na drie jaar wordt een nieuwe enquête gehouden. Uit een vergelijking zou dan duidelijk moeten blijken wat de effecten zijn van de acties.
Het is voor het eerst dat 'De bedrijfsvriendelijke gemeente' op gecoördineerde wijze voor heel Vlaanderen wordt uitgevoerd. Het project werd voor het eerst gelanceerd in januari 1996 door de toenmalige Kamer Kortrijk-Oostende-Roeselare-Tielt. Om zich als regio te wapenen tegen de toenemende concurrentie ging de Kamer in samenspraak met een aantal gemeentebesturen van start met een actieprogramma om in eigen streek een bedrijfsvriendelijk klimaat te creëren.

Build for Life