Algemeen

VLD wil weekendwerk in bouwsector mogelijk maken

Om de bouwsector te stimuleren, moet het werken in het weekend mogelijk worden, het bezit van een tweede woning fiscaal aantrekkelijker worden en de veiligheidscoördinator voor eengezinswoningen afgeschaft worden. Dat vindt de VLD, die een aantal wetsvoorstellen in die zin heeft ingediend in Kamer en Senaat.

Door de strakke wetgeving in de bouwsector worden heel wat bouwheren momenteel tot zwartwerk gedwongen, stelde kamerlid Bart Tommelein. Er mag immers niet in het weekend of op feestdagen, en op werkdagen voor 7 uur en na 18 uur niet gewerkt worden.

De belastingplichtige wordt bovendien ontmoedigd een tweede woning te bouwen of te kopen omdat daardoor het kadastraal inkomen met 40 procent verhoogd wordt en een belasting op meerwaarde wordt geheven bij verkoop van een onroerend goed binnen de 5 jaar na de aankoop.

De VLD wil dat beide bepalingen worden afgeschaft. Kamerlid Annemie Turtelboom pleitte voor het afschaffen van de verplichting van de veiligheidscoördinatoren voor eengezinswoningen kleiner dan duizend vierkante meter. Daarnaast heeft kamerlid Fons Borginon nog een wetsvoorstel ingediend inzake de gedwongen mede-eigendom van gebouwen.
Build for Life