Nieuwbouw

VCB pleit voor behoud van woonbonus voor nieuwbouw

In haar advies over de woonbonus pleit de Vlaamse Woonraad voor een volledige afbouw. De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) wil daarentegen de woonbonus integraal behouden als algemene steunmaatregel voor de bouw van nieuwe woningen en voor de renovatie van bestaande woningen. De VCB heeft berekend dat er daarnaast voor de Vlaamse overheid nog budgettaire ruimte is om aan minder bemiddelde Vlamingen een substantiële bouwpremie toe te kennen.
Op kruissnelheid kost de woonbonus in Vlaanderen 2,9 miljard euro. Maar volgens de berekeningen van de Vlaamse Woonraad die vandaag bekend zijn gemaakt, krijgt de Vlaamse overheid in 2014 maar 1,5 miljard euro om het systeem van de woonbonus verder te honoreren. Op dat ogenblik wordt het systeem van de woonbonus overgedragen van de federale naar de regionale overheid.

De VCB heeft berekend dat van die 2,9 miljard ongeveer 1,74 miljard euro voor de verwerving van een woning zijn bestemd en 1,16 miljard euro voor de bouw van een nieuwe woning en de grondige renovatie van een bestaande woning. Met de overgehevelde middelen kan de Vlaamse overheid dus perfect de woonbonus handhaven voor bouw en renovatie, zelfs op kruissnelheid.

De woonbonus heeft als voordeel dat het een algemene maatregel is die al de kandidaat-bouwers en -verbouwers ondersteunt, zonder inkomensgrens. Het is een belangrijke maatregel om tweeverdieners te ondersteunen bij de verwerving van een eerste woning.

Naast de 1,16 miljard euro die nodig zijn voor het behoud van de woonbonus voor bouw en renovatie, zullen er dan nog 340 miljoen euro over zijn waarmee de Vlaamse overheid gericht substantiële bouwpremies aan minder bemiddelde gezinnen kan geven. Concreet kan de Vlaamse overheid aan 10.000 gezinnen een bouwpremie van 34.000 euro toekennen. Om deze gezinnen effectief tot een nieuwbouw of grondige renovatie aan te zetten is het belangrijk dat zij de premie onmiddellijk bij de uitvoering van de werken kunnen krijgen en niet in schijven verspreid over jaren.

Dan is er nog de woonbonus als steunmaatregel voor de aankoop van een woning. De VCB stelt voor dat de federale overheid haar engagementen voor bestaande leningcontracten voor de aankoop van een woning verder honoreert en daarvoor een budget blijft vrijmaken. Dit budget zal trouwens uitdovend zijn. De overheid mag eerder aangegane engagementen voor bestaande contracten niet zomaar stopzetten. Dat creëert te veel onzekerheid op de bouw- en vastgoedmarkt en dat kunnen we in de huidige crisisperiode zeker missen.

Ook interessant