Algemeen

VCB centraliseert alle bouwvacatures

Bouwbedrijven kunnen met hun vacatures voortaan terecht bij een specifiek bouwgericht meldpunt: de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) en de lokale bouwconfederaties. Ook voor wie een bouwjob zoekt, zal de sectororganisatie met al haar geledingen als uniek bouwloket fungeren. Morgen 1 juni wordt daarvoor de jobsite www.jobindebouw.be operationeel. Deze site bevat vacatures voor arbeiders, bedienden én kaderleden. Dit initiatief is dringend nodig want bijna elk bouwberoep is nu een knelpuntberoep waarvoor de vacatures moeilijk ingevuld geraken. Meer jongeren met een bouwdiploma en geïnteresseerden van buiten de sector in de bouw krijgen en vlotter een nieuwe job in de bouw vinden voor wie zijn bouwjob verliest: dat zijn de doelstellingen die de VCB daarbij nastreeft.

De tewerkstelling in de Vlaamse bouw heeft de laatste jaren weinig te lijden gehad onder de crisis en is vorig jaar zelfs licht gestegen. Naast traditionele bouwberoepen zoals metselaars, vloerders en dakdekkers zijn in de bouw tal van nieuwe beroepen opgekomen, zoals bodemsaneerders en installateurs van hernieuwbare energie.

De statistieken van de eerste vier maanden van dit jaar geven aan dat het aantal vacatures in de bouw nu hoger ligt dan vorig jaar en dat het aantal werkzoekenden daalt. De toename van het aantal vacatures bedraagt ongeveer 10% voor bouwarbeiders en zelfs 50% en meer voor technici en ingenieurs. Tegelijk is het aantal werkzoekenden gedaald met 10 à 20% naargelang het beroep. Het wordt steeds moeilijker om voor elke job in de bouw de geschikte persoon te vinden. Bijna elk bouwberoep is momenteel een knelpuntberoep.

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen op zoek naar een eerste of een nieuwe job hiervoor steeds vaker op het internet zoeken en ook dikwijls gaan zoeken op de websites van sectororganisaties. Daarom heeft de VCB het initiatief genomen om zelf vacatures en kandidaat-werknemers samen te brengen en via een sectorale website vacatures in de bouw beter kenbaar te maken. De website www.jobindebouw.be is gekoppeld aan de websites van de beroepsorganisatie en van haar geledingen.

Link: www.jobindebouw.be
Build for Life