Verbouwen

Utrecht krijgt extra miljoen voor restauratie monumenten

Voor de restauratie van rijksmonumenten zoals kerken krijgt de gemeente Utrecht tot 2010 ruim 1 miljoen euro extra. De stad werd de afgelopen jaren door het rijk gekort op het budget, maar de gemeente heeft hier met succes zich tegen verzet.

Het gaat om geld dat beschikbaar is vanwege het Besluit Rijkssubsidiëring Restauratie Monumenten (BRRM). Een deel van dit budget, dat nu nog jaarlijks naar gemeenten en provincies gaat, zet het rijk vanaf 2008 in voor het bieden van belastingaftrek in combinatie met een gunstige lening voor belastingplichtige eigenaren van rijksmonumenten. Voor andere eigenaren geldt de mogelijkheid voor rijkssubsidie.

Onevenredig
Met het oog op de wijziging van de subsidieregels worden gemeentes gekort op hun jaarlijkse budget. De gemeente Utrecht protesteerde sinds 2002 daartegen omdat de korting onevenredig zou zijn. Staatssecretaris Van der Laan van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap deelt die mening nu ook. Ook de provincie Groningen zou te veel zijn gekort en krijgt nu extra geld.

Blij
VVD-wethouder Abrahamse (monumentenzorg) zegt blij te zijn over het slagen van de Utrechtse actie om bezwaar te maken. “De volhouder heeft gewonnen”, is zijn reactie. De wethouder hoopt met het extra geld door te kunnen gaan met enkele broodnodige kerkrestauraties. Welke gebouwen dat worden kon hij nog niet zeggen. Het college van b en w neemt na de zomer een besluit over de besteding van de extra middelen.