Tuin

Urban Gardening 2.0 tijdens Sfeer 2013

Urban Gardening 2.0 tijdens Sfeer 2013
Sfeer 2013 is hét evenement voor interieur, tuin en zwembad. Op deze beurs ontdek je de nieuwste stadstuinen en leer je alles over interieur én exterieur van topkwaliteit. Sfeer vindt plaats in Flanders Expo Gent van zaterdag 16 t.e.m. maandag 18 maart en van vrijdag 22 t.e.m. zondag 24 maart.
Urban Gardening staat centraal op Sfeer 2013. Volgens dit concept ga je zelf groenten en kruiden kweken op jouw terras of tuin in de stad. Het boerenleven en de grootstad onverzoenbaar? Op Sfeer wordt getoond hoe je een idyllische stadstuin aanlegt en zelfs hoe je een moestuin op een dakterras inricht. De beurs biedt ook inspiratie voor zogeheten ‘shared gardens’: tuinen die gedeeld worden met verschillende gezinnen in de stad. Dit zorgt voor een heropleving van sociaal contact in de buurt. Gezonder leven, meer groen in de stad én meer sociaal contact - allemaal zaken die we alleen maar kunnen toejuichen.

NIEUW
De aangekondigde stadstuin heet nu “Urban Gardening: Welkom op het dak van Sfeer” en is te vinden achteraan hal 2. Hier wordt een concepttuin aangelegd die de weerspiegeling is van een echte stadstuin waarin tuinieren centraal staat. Want een oase van rust kun je ook creëren te midden van de stadsjungle. Voor dit project wordt er een kleine volkstuin van ongeveer 15 m² - boordevol groenten en kruiden - uitgewerkt.

Het project werd inhoudelijk nog versterkt en daardoor is de daktuin op Sfeer nu - zelfs meer dan voorzien - gelinkt aan de stadsomgeving. De wandschildering met een stadsgezicht van Gent zorgt daar ondermeer voor. Je zit er letterlijk tussen de dakpannen, die het gevoel van een tuin op het dak versterken. Ook de mix van berkenbomen, schommels, waslijnen, koepels, schouwen en buizen doen zowel stedelijk als groen aan.

Ook elders op de beurs vormen onverwachte groene elementen de rode draad. Een lavabo in de toiletten wordt een minituintje; doorheen de beurs en aan het onthaal duiken er nog zo’n exemplaren op. Verder spotten we zelfs een rijdende moestuinkeuken in een winkelkar.

GUERILLA GARDENING: “The Green Bird ”
Sfeer is gedurende de hele periode in beweging. Minstens 1 à 2 keer per dag zal een ploeg tuinmannen het tuinproject verder aankleden: guerilla gardening op z’n best. Dit doen ze door het “live” aanleggen van kleine delen van de tuin. Dit project kreeg de naam The Green Bird mee, met de vogel als het symbool van vrijheid in de stad.

HOME ID
In hal 5 vind je dan weer alles omtrent binnen- en buitenmeubels van de beste kwaliteit. De focus ligt op het interieur. Het centrale project hier is Home ID, een binnen- en buitenkamer die ontworpen is door verschillende exposanten in deze hal. De stijl van de exposanten varieert van klassiek tot strak modern: ‘eclectisch’ is het kernwoord. Het project wordt voor de bezoeker ongetwijfeld een bron van inspiratie voor binnen- en buitenshuis.

Een buitensauna van designer Wim Segers (Studio Segers) komt in première naar Sfeer en zal te bewonderen zijn op het project Home ID. Fabrikant van de luxesauna is Gervi uit Maasmechelen.

AUTHENTIC ICONS
In het midden van hal 1 bevindt zich de Designwijk. Hier wordt een tentoonstelling gehouden met de klassiekers van het meubelmerk Cassina, in samenwerking met Delmi Decor. Niet te missen voor iedereen die houdt van de prachtige designs van het Italiaanse merk.

PRAKTISCH
Van zaterdag 16 t.e.m. maandag 18 maart en van vrijdag 22 t.e.m. zondag 24 maart in Flanders Expo Gent.
  • Zaterdag 16 maart van 11u tot 23u:
    De Nacht van Sfeer
  • Zondag 17 maart van 11u tot 19u
  • Maandag 18 maart van 11u tot 19u
  • Vrijdag 22 maart van 11u tot 23u
    Koopavond op Sfeer
  • Zaterdag 23 maart van 11u tot 19u
  • Zondag 24 maart van 11u tot 19u

Toegangsprijs
- € 10 per persoon (gratis voor begeleide kinderen jonger dan 12 jaar)
- € 8 per persoon via online voorverkoop