Algemeen

Uniek REG-project ondertekend in Antwerpen

Op 28 februari 2011 ondertekenden de stad Antwerpen, het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen, distributienetbeheerder IMEA en distributienetbedrijf Eandis een overeenkomst voor het grootste REG-project in Vlaanderen. Maar liefst 50 schoolge-bouwen van het Antwerps Stedelijk Onderwijs worden intensief onderzocht op vlak van isolatie en energiehuishouding. Globaal wordt 16,6 miljoen euro geïnvesteerd om via 92 projecten energiebesparende maatregelen uit te voeren, waarbij zowel de kwaliteit van de gebouwen als het gebruikscomfort worden verbeterd. Na uitvoering van dit grootschalige project zal de energiefactuur van de 50 schoolgebouwen met circa 26 % dalen.

REG in openbare gebouwen

Het Vlaamse ondersteuningsbeleid op het vlak van energiebesparing en rationeel energiegebruik (kortweg REG) heeft de afgelopen jaren vruchten afgeworpen. Analyses van het energiegebruik over alle klantensegmenten heen, tonen evenwel aan dat er op vlak van REG nog een besparings-potentieel van circa 30 % is. Namens de Vlaamse gemengde distributienetbeheerders, zoals IMEA, organiseert Eandis reeds jaren een ganse waaier van acties en initiatieven ter bevordering van het rationeel energiegebruik. Dat aanbod is ook gericht aan openbare besturen die om diverse redenen, niet in het minst als voorbeeldfunctie en om de eigen energiefactuur te drukken, actief deelnemen aan de REG-initiatieven

Het realiseren van energie-efficiëntie in gebouwen en openbare verlichting vergt evenwel niet alleen technische en administratieve expertise, maar ook financiële middelen. Bart Martens, gemeenteraadslid te Antwerpen en bestuurder bij Eandis, beklemtoonde dat Eandis met de nieuwe energiediensten voor lokale besturen die het sinds 2010 aanbiedt, tegemoetkomt aan de specifieke behoeften van steden en gemeenten.

Energiediensten voor lokale besturen

In het aanbod van Eandis, dat is gebaseerd op verschillende pijlers, zitten zowel advies, technisch ontwerp en projectuitvoering rond onder meer verwarming, koeling, ventilatie, verlichting, gebou-wenschil, energiebeheer en hernieuwbare energie. De resultaten van het eerste jaar tonen aan dat het aanbod een succes is. In de steden en gemeenten waar Eandis actief is, werd werk gemaakt van de installatie van een energieboekhouding zodat momenteel reeds 6 028 gebouwen worden opgevolgd. In 267 gebouwen werd het energieverbruik doorgelicht en bij 319 installaties werd een scan gemaakt voor onderhoud of verdere inventarisatie.

Met 120 openbare besturen werden kaderovereenkomsten gesloten voor samenwerking, terwijl nog eens 103 overeenkomsten in de fase van onderhandeling zijn. Die kaderovereenkomsten leidden reeds tot 492 ondertekende contracten en nog eens 448 zijn in onderhandeling. Ze hebben vooral betrekking op stookplaatsrenovatie, relighting en het aanpassen of regelen van de verwarming.

Schoolgebouwen van Stedelijk Onderwijs Antwerpen

De overeenkomst tussen het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen en Eandis heeft betrekking op 50 schoolgebouwen. In totaal zijn 92 projecten opgelijst waar een aantal REG-technieken en –maatregelen zullen worden toegepast. Naast het installeren van een energieboek-houding voor alle schoolgebouwen, wordt een energiezorgplan opgesteld en worden energie-audits uitgevoerd. Voor de leerlingen van de school zal een sensibiliseringscampagne worden opge-maakt, zowel over de projecten als over het oordeelkundig omgaan met energie in de gebouwen.

Specifiek voor de investeringsprojecten in de gebouwen zal Eandis instaan voor de engineering en voor de projectuitvoering (aankoop, werfuitvoering, oplevering …). Die projecten hebben onder meer betrekking op :
• stookplaatsrenovaties met accent op vervanging van stoominstallaties
• plaatsen van dakisolatie
• plaatsen van energiezuinige verlichting (relighting)
• plaatsen van hoogrendementsbeglazing
• plaatsen van luchtgroepen met warmterecuperatie.
De globale investeringen voor dit grootschalige project worden geraamd op 16 589 673 euro. De maximale oplevering is voorzien tegen maart 2014. David Termont, directeur Klantenbeheer bij Eandis beklemtoonde dat de overeenkomst met het Autonoom Gemeentebedrijf Stedelijk Onderwijs Antwerpen in Vlaanderen momenteel het grootste REG-project is met openbare besturen. Met dit project kunnen de stad Antwerpen en het Stedelijk Onderwijs Antwerpen uitvoering geven aan een actief energiebeleid waarbij duurzame energiebesparingen en groene energieprojecten worden gerealiseerd. Van zodra alle ingrepen achter de rug zijn, zal het stedelijk onderwijs ruim 17,42 miljoen kWh energie besparen (0,67 miljoen kWh elektriciteit en 16,75 miljoen kWh gas), of een besparing van 26 % op de jaarlijkse energiefactuur.
Build for Life