Nieuwbouw

Uitvindersbuurt Ede bijna gereed

De vernieuwing van de Uitvindersbuurt te Ede is al meer dan 10 jaar aan gang. Met de ontwikkeling van zo’n 450 woningen neemt Woningbouwvereniging Woonstede het leeuwen- deel van deze vernieuwing voor haar rekening. Al in 2008 is de laatste fase van deze vernieuwing begonnen. Deze laatste fase bestaat uit 10 bouwvelden waarvan er nu 6 gereed zijn.

De bouwvelden zijn gesituëerd rondom een nieuw aan te leggen park. Rondom het park worden de gestapelde woningen gerealiseerd. Voor het overige deel bestaat de buurt hoofdzakelijk uit laagbouwwoningen in diverse soorten en segmenten. De opzet is de buurt aantrekkelijk te maken voor een brede doelgroep, jong en oud, alleenstaanden en gezinnen.



De 10 bouwvelden zijn ontworpen door 3 architectenbureaus in een samenhangende stijl. De 3 architectenbureaus ontwierpen ieder 3 of 4 velden in de buurt. Er zijn afspraken gemaakt over materialisering en kleurgebruik, met als referentie de bekende en geliefde woningbouw van Dudok. Zo is er een speciale baksteen gebakken voor de Uitvindersbuurt, een geel langgerekt Hilversums formaat, en wordt er gemetseld in kettingverband. Geprononceerde dakranden, goed geplaatste tuinmuurtjes, geglazuurde blauwe accenten, speciaal ontworpen voordeuren: een scala aan moderne Dudokiaanse middelen bepalen de sfeer. De buurt toont daardoor sterk als één geheel en krijgt de allure die het verdient.

Recentelijk is het 6de Veld, Veld G, ontworpen door FARO Architecten, opgeleverd. Omdat dit veld aan het park grenst, bevat het een appartementengebouw van 5 verdiepingen hoog. Hier tegenaan zijn 4 blokken met rijwoningen gebouwd. Op het binnenterrein, dat open en groen is, ligt nog een klein woongebouw voor een bijzondere doelgroep.