Algemeen

Uitverkoop pronkstukken Holzmann

Bij Philipp Holzmann is de grote uitverkoop begonnen. Torenkranen, graafmachines en kantoorstoelen gaan voor een habbekrats onder de hamer. Deze maand vinden de eerst drie veilingen plaats.

Executeur Perlick & Partner uit Nieder-Olm hoopt dat het machinepark en meubilair waarmee de Holzmänner zich aan de top van de Europese bouwdivisie nestelden, minstens tien miljoen euro opbrengt.

De nabij Hannover gelegen plaats Sarstedt kreeg deze week de primeur van de Holzmannveilingen. Vanuit Midden-Europa, Groot-Brittannië, tot en met Dubai meldden zich de aspirant-kopers voor de tweeduizend aanbiedingen. Ruim driehonderd personen nemen aan het schouwspel deel. Het merendeel van de in Sarstedt te verkopen erfenis komt van het drie hectare grote bedrijfsterrein van waaruit Holzmann zijn machines naar bouwplaatsen in het noorden van Duitsland dirigeerde.
Had Heijmans de kans gekregen het kernbedrijf van het Frankfurter bouwconcern over te nemen, dan had de veiling nooit plaats gevonden. Naarmate de tijd verstreek echter, kozen steeds meer werknemers van Holzmann eieren voor hun geld. Al snel bleek daardoor de vestiging in Hannover onverkoopbaar.

Het machinepark van Sarstedt stond in de boeken voor 42 miljoen euro. Tot het materieel behoren vijftien torenkranen en een lange rij wagens en graafmachines. Alle met het befaamde Holzmannlogo. Het beeldmerk is voor wat Nederland, Oostenrijk, Duitsland en de Verenigde Staten betreft nog steeds in de aanbieding. Elders heeft de Algerijnse koopman Khalifa zich over het logo ontfermd.

De eerstvolgende veilingen van Holzmanngoederen vinden plaats in Neu-Isenburg (16 tot en met 18 oktober) en München (28 tot en met 30 oktober).

Asfalt
Curator O. Hermann probeert een half jaar na de faillissements-aanvraag nog steeds bedrijfsonderdelen te verkopen. De Britse bouwer Balfout Beatty heeft serieuze belangstelling getoond voor het Amerikaanse dochterbedrijf J.A. Jones. Het bedrijf moet om en nabij een half miljard euro opbrengen.

Holzmanndochter Deutsche Asphalt is ondergebracht bij Basalt uit Linz en Strabag uit Keulen. De verkoop is voorgelegd aan het Kartellamt. Geeft de mededingingsautoriteit uit Bonn toestemming, dan blijven 2400 arbeidsplaatsen behouden. Deutsche Asphalt beschikt over steengroeven en kiezelfabrieken en produceert asfalt. Tot de kernactiviteiten behoort ook de wegenbouw. Het bedrijf bestaat al 125 jaar en heeft in de loop der jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan het Duitse net van snelwegen. Grondstoffenspecialist Basalt, onderdeel van de Werhahngroep uit Neuss, is vooral geïnteresseerd in de bodemconcessies van Deutsche Asphalt.
Build for Life