Algemeen

Uitreiking Belgian Building Awards op Batibouw

Uitreiking Belgian Building Awards op Batibouw
Op woensdag 4 maart werden op Batibouw naar jaarlijkse traditie de inmiddels beroemde Belgian Building Awards uitgereikt. Dit evenement, een organisatie van Trends, Top Bouw, de Belgische Architecten, de Confederatie Bouw, Bouwkroniek en uiteraard Batibouw, lauwert de realisaties van architecten, bouwheren, studiebureaus en aannemingsbedrijven. Ter ere van 50ste editie van Batibouw werd dit jaar een speciale prijs toegekend: de Golden Building Award.

De Architectuur Awards 2009

Trends en Top Bouw sloegen de handen in elkaar om het architectuurgedeelte van deze editie van de Belgian Building Awards op zich te nemen. De wedstrijd bestaat uit drie categorieën. Voor de prijs voor het beste Bedrijfsgebouw en de prijs voor het beste Residentieel Gebouw (nieuw of gerenoveerd, alleen of gegroepeerd) kunnen architecten en bouwheren hun projecten indienen. De Prijs Cultureel Erfgoed wordt op voorstel van de jury uitgereikt. Die prijs richt hiermee de schijnwerpers op een sterke prestatie die naar ons verleden gericht is. Hij bekroont bijzonder briljante renovaties.

Residentieel gebouw van het jaar

Uit de genomineerde projecten, heeft de jury gekozen om een woning te belonen waarvan de renovatie een schoolvoorbeeld biedt van hoe een meerwaarde kan worden gecrëeerd aan een klassiek gebouw :
- Woning H te Oosterzele de Jan De Vylder Architecten (WINNAAR)
- Woning VDH van Hans Verstuyft Architecten

Bedrijfsgebouw van het jaar

In de categorie niet-residentieel selecteerde de jury drie projecten:
- Internaat Hof ten Bos (Brasschaat) van Bureau ZED
- Productiestudio’s voor Les Ballets C de la B (Gent) van Jan De Vylder Architecten
- Cinéma Sauvenière (Luik) van Bureau vers plus de bien-être (V+) (WINNAAR)

Dit laatste project – dat uiteindelijk als winnaar uit de bus is gekomen – is een project met zowel stedenbouwkundige als architecturale kwaliteiten.

Prijs Cultureel Erfgoed :

Dit jaar gaat de prijs naar het Musée de la Photographie de Charleroi, een duurzame actie op vlak van erfgoedbehoud, uitgewerkt door jonge archtitecten van het bureau l’Escaut Architecture (Brussel) die op een fijne, maar complexloze manier met erfgoed omgaan.

Innovation Award

Met deze prijs worden de uitvinders van meest innovatief product in de bouwsector van het afgelopen jaar beloond.

De Innovatie Award wordt door de Confederatie Bouw uitgereikt. De Confederatie Bouw wil met deze Innovatieprijs de nadruk leggen op het belang van innovatie voor de toekomst van de bouwsector. Een jury bestaande uit leden van de Confederatie Bouw en het Wetenschappelijk en Technische Centrum van het Bouwbedrijf (WTCB) bepaalt hierbij de winnaar.

Dit jaar heeft de WTCB er voor de eerste keer ooit voor gekozen om de prijs aan twee ondernemingen toe te kennen :
- Wienerberger voor zijn inspanningen om de akoestiek van woningen te verbeteren, met het productengamma: Silentbrick, SonicStrip et SonicPin;
- Metasetech, voor zijn nieuwe veiligheidshaak « accrochtoit » om de veiligheid van dakwerkers te waarborgen.

Design Award

Daarnaast beloont de Design Award het bedrijf dat op de beurs de nieuwigheid met het meest vooruitstrevende design op de markt heeft gebracht. Vertegenwoordigers van de Orde van Architecten en AiNB (Associatie van Interieurarchitecten) vormen hierbij de juryleden.
- Fichet Serrurerie Bâtiment – Velizy – Villacoubly (F) – stand 3-222 voor haar Ergonomische sleutel F3D
- RBV Robinetterie – Vorst/Forest – Stand 7-115 voor de collectie kranen « Tune » (WINNAAR)
- Sunswitch – Louvain-la-Neuve – stand 12 – 410, voor de semi-transparante fotovoltaïsche panelen

Keien van de Bouwkroniek

De Bouwkroniek kent de “Keien” toe aan deze Belgische bouwbedrijven die de afgelopen vijf jaar de de grootste groei hebben gekend. De naam van deze onderscheiding bevat een woordspeling: ze refereert zowel aan het gesteente, gebruikt als bestrating of aggregaat in beton, als naar de figuurlijke kei: een kundig vakman.

De Belgische bouwbedrijven worden voor deze onderscheiding verdeeld in twee categorieën. In de categorie algemene bouwbedrijven en afwerkingsbedrijven wint dit jaar Durabrik en in de categorie van ondernemingen die actief zijn in grondverzet en wegen- en waterbouw, gaat de prijs naar Algrondbo.

De International Award

Met de Internationale Award wordt een Belgisch architectenbureau, bouwfirma of studieburau met wereldfaam in de bloemetjes gezet. De jury samengesteld uit leden van alle partners van de Belgian Building Awards, kende de internationale prijs gaat dit jaar toe aan het bureau Greisch. Dit Luikse studiebureau is in een twintigtal jaar een mondiale referentie geworden voor tal van specifieke en onmisbare disciplines in de bouwsector. Deze Award symboliseert ook de terechte trots voor de buitengewone verwezenlijkingen van deze Belgische ondernemingen en dit zowel op nationaal, Europees als wereldniveau.

Golden Building Award

Ter ere van 50ste editie van BATIBOUW werd dit jaar een speciale prijs toegekend: de Golden Building Award. Toparchitect Santiago Calatrava – die voor de gelegenheid een bezoek aan BATIBOUW bracht – ontving deze prestigieuze award voor zijn uitmuntende prestaties in het station Liège-Guillemins. Daar waar de stationsbuurt er vroeger grauw en troosteloos bijlag, is de plaats nu door Calatrava omgevormd tot een groot kunstwerk dat visueel plezier verschaft aan al wie er langskomt.
Het nieuwe HST-station in Luik, een opdracht van NMBS-Holding dochter Euro Liège TGV, is de eerste realisatie van Calatrava in België. Na een internationale architectuurwedstrijd werd het ontwerp van Calatrava gekozen voor de bouw van het nieuwe station. Kenmerkend voor Liège-Guillemins – zoals ook voor de andere stations van Calatrava – is de slanke, transparante overkapping in glas en staal op een organische onderbouw van beton. Van de 65.000 m³ gestort beton bestaat 15.000 m³ uit schoon wit beton.
De Belgian Building Awards is een initiatief van BATIBOUW in samenwerking met de Confederatie Bouw, Bouwkroniek, de Orde van Architecten en Trends Top Bouw.

Ook interessant


Build for Life