Verwarming & Sanitair

Uitgebreid gamma Vaillant zonne-energiesystemen op Batibouw

Vaillant, de Europese specialist in centrale verwarmings- en warmwatertoestellen, stelt op Batibouw 2010 een uitbreiding en verdere vernieuwing van haar gamma zonne-energiesystemen voor. Systemen op zonne-energie geraken, ook in België, steeds meer ingeburgerd. Het besef dat we in de toekomst meer en meer gebruik zullen moeten maken van hernieuwbare energie is reeds bij velen doorgedrongen. Vaillant heeft vandaag al de antwoorden op die toekomstige eisen.

Naast haar uitgebreide gamma condensatieketels op gas, op stookolie en warmtepompen, heeft het bedrijf sinds een aantal jaren ook een interessant aanbod van zonne-energiesystemen. Dit wordt nu nog verder uitgebreid met oplossingen voor warmwaterproductie met zonne-energie en voor eventuele bijverwarming van de woning.

Zonne-energiesystemen voor alle toepassingen

Er zijn verschillende systemen beschikbaar al naargelang de doeleinden waarvoor men de zonne-energie wenst aan te wenden. De installatiemogelijkheden, het aantal gebruikers, de warmwaterproductie met of zonder bijverwarming van de woning spelen een belangrijke rol bij de keuze voor een geschikt systeem.

Vernieuwd type auroSTEP: plug and play, eenvoudig, budgetvriendelijk en nog meer keuze

De auroSTEP van Vaillant is de naam van het zonne-energiesysteem dat als een compleet pakket wordt verkocht. Het belangrijke voordeel hiervan is dat het zeer eenvoudig te installeren is. Het wordt verkocht als een pakket, inclusief zonnepanelen, boiler, regeling en de belangrijkste accessoires. Op Batibouw 2010 toont Vaillant haar nieuwe gamma auroSTEP, met een vernieuwd design, een nieuwe hoge rendement pomp en ook het nieuwe type auroSTEP 350. Bij deze aanpassingen stonden ergonomie, zuinig verbruik en keuzemogelijkheden voorop.

Basisprincipe van de auroSTEP is de eenvoudige installatie: er is geen individuele berekening nodig, het type wordt gekozen in functie van het aantal gebruikers. De zonnepanelen zijn vlakke panelen van het drukloze type en kunnen zowel horizontaal als verticaal geplaatst worden, op of in een schuin dak of op een plat dak.

Tot nu toe was de auroSTEP beschikbaar in het type 150 (combinatie van 1 zonnepaneel met een mono-boiler van 150 liter), en in het type 250 (combinatie van 2 zonnepanelen en een duo boiler van 250 liter). Nu wordt het gamma uitgebreid met de auroSTEP 350. Dit type met (naar keuze) 2 of 3 zonnepanelen en een boiler van 350 liter biedt een oplossing voor grotere gezinnen (tot 6 personen) die nog meer rendement uit hun installatie wensen te halen.

Alle types hebben bovendien een vernieuwd design en zijn voortaan ook uitgerust met een vernieuwde hoge rendement pomp, waardoor het elektriciteitsverbruik voor de werking van de pomp in de installatie zomaar eventjes gehalveerd wordt. De zonnepanelen van de nieuwe auroSTEP VFK D, zijn nu verkrijbaar in een type VFK D V voor verticale montage en VFK D H voor horizontale montage.

De belangrijkste voordelen van het drukloze systeem auroSTEP zijn:
  • Zeer eenvoudig in installatie en onderhoud: standaard pakket dat eenvoudig te combineren valt met een bestaande ketel.
  • Veilig en gebruiksvriendelijk: de zonnepanelen zijn drukloos, waardoor er geen kans is op oververhitting in de zomer of bevriezing in de winter.
  • Compact en esthetisch geheel
Haal nog meer energie uit de zon met zonnepanelen onder druk

De auroSTEP is een eenvoudig systeem en gaat tot maximaal 3 drukloze zonnepanelen. In sommige gevallen is dit echter niet voldoende, bijvoorbeeld bij een hogere warmwaterproductie, andere installatieomstandigheden of wanneer men ook een deel van de verwarming van de woning met zonne-energie wil laten gebeuren.

Ook hiervoor biedt Vaillant een aantal oplossingen:
  • De vlakke zonnepanelen onder druk auroTHERM VFK V of VFK H. Van deze panelen kan een onbeperkt aantal geplaatst worden en wordt de boiler gekozen in functie van de gewenste toepassingen.
  • De zonnepanelen met vacuümbuizen hebben een nog hoger rendement dan de vlakke zonnepanelen en zijn de ideale oplossing indien men eveneens een deel van de verwarming van de woonst met zonne-energie wenst te produceren. De panelen bestaan uit luchtdichte buizen opgebouwd uit dubbel glas. Het grote verschil bij dit type panelen is dat onder de buizen een spiegel is geplaatst. Deze zorgt ervoor dat de zonnewarmte ook bij laagstaande zon in het voor- en najaar kan worden opgevangen, met een nog beter rendement tot gevolg.
Deze panelen kan men aanwenden voor de warmwaterproductie, maar ze kunnen indien gewenst ook dienen voor de voorverwarming van de centrale verwarmingsinstallatie.

Belangrijk hierbij is de juiste boilers of buffervaten te voorzien. Ook daarvoor biedt Vaillant de geschikte oplossing. Ook alle accessoires voor de installatie van de panelen, pompgroepen, enz… zijn verkrijgbaar bij Vaillant.

U vindt Vaillant tijdens Batibouw 2010 in paleis 12 Stand 201.