Algemeen

Uit lagen opgebouwde tegel biedt dieptewerking

Gewone, ondoorzichtige tegels lijken een beetje saai naast de gedeeltelijk doorzichtige 3D-tegels die een Tilburgse uitvinder ontwierp.

“Het is een fantastisch mooi product en zeer innovatief”, roept J. Hagemeier door de telefoon over de door hem ontworpen tegel. De tekstschrijver van zijn octrooiaanvraag formuleert het heel wat stijver met de zin “de inrichting volgens de onderhavige uitvinding heeft een bijzonder en opvallend voorkomen, dat als mooi en stijlvol wordt ervaren”.

Een tegel bestaat gewoonlijk uit een basislaag met daarop een gekleurde, ondoorzichtige toplaag die is bedoeld als de zichtzijde. Afgezien van eventueel aanwezige oppervlakkige hobbels of zelfs een heus reliëfje, valt aan die zichtzijde weinig diepte waar te nemen. Met wat goede wil zou je zo’n tegel na het aanbrengen tegen een wand ‘tweedimensionaal’ kunnen noemen, of ook wel gewoon ‘plat’. Toch blijkt het ook mogelijk tegels te maken met dieptewerking, oftewel ‘met een driedimensionaal effect’. Octrooi 1022299 gaat over zo’n tegel met ingebouwde diepte. “Het is een doel van de onderhavige uitvinding een inrichting zoals een tegel te verschaffen”, valt in de octrooitekst te lezen, “waarvan de zichtzijde een driedimensionaal voorkomen heeft, met als effect dat een persoon die de zichtzijde van de tegel ziet, diepte in de tegel waarneemt.”
Het diepte-effect wordt bereikt door de tegel op te bouwen uit meerdere, gedeeltelijk transparante lagen. De zichtzijde van de ‘inrichting’ bestaat uit een grotendeels transparante toplaag die een gladde bovenkant heeft, maar een onderkant met reliëf. Deze laag wordt gemaakt door een geheel vlakke glastegel in een mal te leggen die is voorzien van een vuurvast basisreliëf. Vervolgens worden tegel en mal verhit en vloeit het glas in de uitsparingen van het reliëf. Na afkoeling komt op deze reliëfzijde een dunne kleurlaag, gevolgd door een laag transparante kunststof, eventueel ook met een reliëf aan de ‘onder’zijde. Na het uitharden komt daarop een tweede kleurlaag, die wordt afgedekt met een beschermlaag van ondoorzichtige kunststof. De kleurlagen kunnen volledig transparant zijn, maar eventueel ook ondoorzichtige materialen bevatten. Vanaf de zichtzijde van de tegel zijn alle reliëfs en kleuren zichtbaar, waarbij de toplaag en de transparante tussenlaag zorgen voor een diepteverschil tussen de verschillende lagen. Met een 3D-effect als resultaat.
“Een groot Duits bedrijf vroeg ons om iets voor ze te ontwerpen,” zegt Hagemeier, directeur van het gelijknamige Glasatelier, “en daar is deze glazen tegel met kunststoflagen uit voortgekomen. Hij is ook geproduceerd, maar is momenteel niet in de handel. Voor ons is vooral een kwestie van prioriteiten. We hebben hier in Tilburg een oud kerkgebouw gekocht, en dat zijn we nu aan het verbouwen. Er komt onder andere een expositieruimte met informatie over alle Europese glasateliers, waar architecten alles zullen kunnen vinden over vernieuwingen op glasgebied. Over ongeveer drie maanden starten we de productielijn van onze tegels weer op. We kunnen dan heel flexibel werken, met zowel grote als kleine series. De marketing en verkoop zullen verzorgd worden door het bedrijf Ceranex, zowel voor de nationale als de internationale markt.”
Build for Life