Bouwmaterialen

Uit de brand met Pyrolan Expand van Adler

Uit de brand met Pyrolan Expand van Adler
Bij brand ontstaat een schuimlaag, die een isolerende laag op het hout vormt - Foto: © ADLER
Hout is hét bouwmateriaal van dit moment. Of het nu gaat om een school of een supermarkt, een fabriekshal of een appartementencomplex: houtbouw is booming. En dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van brandveiligheid. Met de brandwerende coating Pyrolan Expand heeft de Oostenrijkse verf- en lakproducent ADLER hiervoor nu een veelzijdige, betrouwbare en milieuvriendelijke oplossing ontwikkeld.

Wie met hout bouwt, krijgt vroeg of laat te maken met het thema brandveiligheid – of het nu gaat om openbare gebouwen zoals gemeentehuizen, scholen en ziekenhuizen, om vluchtwegen, om treinstations en luchthavens, om het opbouwen van beursstands, om het bouwen van een winkel of om een theater. Pyrolan Expand van ADLER biedt de ideale oplossing voor veel van deze toepassingen. De coating is eenvoudig aan te brengen in talrijke kleurenschakeringen; verwerkers kunnen er echter ook voor kiezen de natuurlijke uitstraling van het hout te benadrukken. De coating is bovendien volledig watergedragen en bevat geen formaldehyde, biociden, zware metalen en halogenen, zodat er bij brand geen giftige stoffen vrij kunnen komen. En het belangrijkste: Pyrolan Expand voldoet aan B-s1, d0, de beste brandveiligheidsklasse volgens de Europese norm EN 13501-1 die voor brandbare bouwmaterialen zoals hout en materialen op houtbasis mogelijk is.

Innovatieve technologie

Dat Pyrolan Expand voldoet aan deze brandklasse is te danken aan een innovatieve combinatie van grondstoffen in de primer Pyrolan Expand Base. Bij grote hitte, ongeveer 300 graden, ontstaat een laag koolstofschuim. Dat vormt een isolerende laag op het hout en beschermt het tegen de vlammen. Hierdoor worden het ontstaan en de verspreiding van een brand aanzienlijk vertraagd. "Bij een brand is tijd de beslissende factor," legt Leon Cremers uit, directeur van ADLER Benelux in Heeze. "Hoe langer het hout beschermd is, des te meer tijd er is voor evacuatie, een reddingsoperatie en het bestrijden van de brand. En ook voor de stabiliteit van een houten gebouw is het essentieel dat dragende constructies zo goed mogelijk tegen brand zijn beschermd.”

Op het conventioneel gecoate testoppervlak (rechts) verspreidt het vuur zich ongehinderd, terwijl Pyrolan Expand (links) het vuur van begin af aan afremt. Foto: © ADLER

Ruimte voor creatieve ideeën

Pyrolan Expand kan op verschillende manieren worden verwerkt: de coating kan met een spuit, kwast of roller worden aangebracht. Wanneer de coating wordt gespoten zijn twee werkgangen voldoende: eerst wordt de primer Pyrolan Expand Base aangebracht, daarna volgt de topcoating Pyrolan Expand Top. Deze toplaag zorgt ervoor dat de brandwerende functie lange tijd behouden blijft en beschermt het hout tegelijkertijd tegen beschadiging en vuil. Hierdoor is het ook mogelijk om eerder ingebouwde houten elementen in het interieur achteraf te coaten om de brandveiligheid te verhogen. Bovendien biedt Pyrolan Expand veel ruimte voor creatieve ideeën: ‘Bij de lazuurvariant hebben we de kleur geoptimaliseerd voor tal van gangbare houtsoorten, zoals sparren- of dennenhout, om de natuurlijke uitstraling van het hout te behouden. Daarnaast is Pyrolan Expand in verschillende kleuren ook als dekkende variant beschikbaar”, aldus Cremers.

Hoge brandveiligheid

Cremers ziet een groot potentieel voor de nieuwe coating: "Op dit moment kan effectieve brandveiligheid doorgaans alleen met technisch complexe methoden worden bereikt. Het alternatief is vaak om houten oppervlakken dan maar te bedekken met bijvoorbeeld gipsplaat, waardoor het natuurlijke uiterlijk van het hout verloren gaat. Pyrolan Expand zorgt voor hoge brandveiligheid én behoud van dit natuurlijke karakter, en creëert hiermee tal van nieuwe mogelijkheden voor de moderne houtbouw.”

Ook interessant