Nieuwbouw

Hoe kan houtbouw uitgroeien tot een verbindend ideaal?

Hoe kan houtbouw uitgroeien tot een verbindend ideaal?
Houtbouw is een idee om heel vrolijk van te worden. Technisch en ecologisch gezien is grootschalige houtbouw mogelijk en als je voor elke gevelde boom een nieuwe boom plant kan de CO2-teller zelfs teruglopen.
Toch is niet iedereen enthousiast over bouwen met hout. Sommige mensen willen bomen niet als bouwmateriaal zien. Zij houden van de boom als majestueus en wijs wezen, als essentieel element in het landschap of van het bos als ecologische eenheid.

Marjan Slob gelooft in houtbouw, maar wil niet voorbij denderen aan die verschillende waarderingen. In Door de bomen het huis verkent ze de perspectieven en onderzoekt ze hoe bouwen met hout kan uitgroeien tot een verbindend ideaal.

In haar boek onderzoekt Marjan Slob niet alleen de verschillende waarderingen van de boom, ze laat ook zien hoe je op een hedendaagse manier aan democratie doet.

Marjan Slob is filosoof en prijswinnend essayist. Eerder schreef zij Foute Fantasie├źn, Hersenbeest en De lege hemel: over eenzaamheid. Zij schrijft voor denktanks en voor media als de Volkskrant.

Ook interessant