Architectuur

Het Detail

Het Detail
Het Detail is een boek dat ruim 30 columns over details in architectuur bundelt. Marjolein van Eig schreef deze rubriek van 2014-2019 voor vakblad de Architect. Het zijn vrolijke teksten waarin ze details relateert aan dagelijkse handelingen, ervaringen en herinneringen en verbindt met hedendaagse thema’s. Van alles passeert de revue: van striptekeningachtige architectuur in Rotterdam tot de geur van de deurklinken en de sauna uitstraling van houtbouw.

Loketten, een detail dat we dagelijks onbewust zien, wordt onder de loep gelegd. Net als de deur die verbindt en tegelijkertijd uitsluit. En wat is te prefereren: een plat of een schuin dak? Twee essays, van Violette Schönberger en Mark Pimlott, en het nawoord van Hans van der Heijden bieden de lezer een kader. Zij plaatsen ‘het detail’ in een wetenschappelijk, historisch en toekomstig perspectief. Elk hoofdstuk is verrijkt met een iconische tekening. De kleurrijke vormgeving prikkelt de lezer om regelmatig over één of meerdere details te lezen.

Voor wie is het boek geschreven?

De columns zijn toegankelijk en beeldend geschreven. De grafische vormgeving en de vele foto’s verrijken de tekst. Dit maakt het boek tot een architectonische snoepdoos die niet alleen geschikt voor architecten maar ook voor opdrachtgevers, studenten, adviseurs, productleveranciers en iedereen die affiniteit heeft met de gebouwde omgeving.

Ook interessant