Algemeen

Twijfels over noodzaak ontslagen Heijmans

Bouwer Heijmans schrapt voor het eerst in zijn geschiedenis een groot aantal banen. Vakbonden betwijfelen of dat wel nodig is. “Het is zo’n groot en goed draaiend concern. Waarom moeten die mensen er dan allemaal uit?”

Heijmans kondigde donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers aan 280 arbeidsplaatsen te zullen schrappen. Vakbonden zijn echter niet van plan zich daar zonder slag of stoot bij neer te leggen.

“We zijn geschrokken van de aantallen. We gaan heel kritisch kijken naar de motivatie van Heijmans”, waarschuwt woordvoerder A. Pols van FNV Bouw. Voor CNV Metaaltechniek zijn gedwongen ontslagen “een brug te ver”.
Bij de wegenbouwtak wil Heijmans dertig banen schrappen. Net als andere wegenbouwers ontvangt Heijmans minder opdrachten van gemeenten, die voorzichtiger zijn geworden sinds de bouwfraude-affaire. Nog eens honderd arbeidsplaatsen moeten weg bij de afdeling Technische Infra. Het gaat dan vooral om kabel- en leidingleggers. Sinds de malaise in de telecomsector hebben zij minder glasvezelkabels te leggen. De concurrentie is bovendien moordend in deze sector.
FNV Bouw denkt dat het mogelijk moet zijn om een groot aantal van deze werknemers tijdelijk onder te brengen bij andere Heijmans-divisies. “Totdat de markt weer aantrekt, dan kunnen ze weer naar hun oude stekkie”, aldus Pols. “Heijmans zegt dat dat onmogelijk is omdat de markt pas halverwege 2004 weer aantrekt, maar daar moeten ze ons eerst maar eens van overtuigen.”

Passief
Bij het staalbedrijf van Heijmans gaan alle tachtig banen verloren; de onderneming wordt opgeheven. Pols: “Heijmans zegt dat er een investeringsachterstand is. Dat kan wel zijn, maar dat hebben ze dan zelf laten ontstaan. Wij vragen ons af of er niet te passief bij het staalbedrijf is gehandeld.”
Bij de medewerkers van de staaldivisie is de aangekondigde sluiting keihard aangekomen. “De directeur had in zijn nieuwjaarstoespraak wel gerept over een mogelijke sluiting, maar dat geloofde eigenlijk niemand. De werknemers hebben donderdag dus een geweldige optater gekregen toen ze hoorden dat de tent toch dichtgaat.”
Ook bij Stork Infratechniek, waar zeventig arbeidsplaatsen moeten verdwijnen, is de verslagenheid groot. Pols: “Het bedrijf is onlangs overgenomen door Heijmans. Toen is er al gesneden. De inkt van het vorige sociaal plan is eigenlijk net pas droog en dan komt deze klap er nog eens bovenop.”
FNV Bouw, maar ook de Hout- en Bouwbond CNV en CNV Metaaltechniek vinden dat Heijmans er alles aan moet doen om de mensen binnenboord te houden. “We zullen zeer kritisch kijken of contracten met zzp’ers en onderaannemers zijn opgezegd. Want dat moet eerst voordat je je eigen mensen ontslaat”, geeft Pols aan. “Bovendien vinden wij dat er intern oplossingen moeten worden gevonden. Bij een bedrijf met tienduizend medewerkers zijn altijd vacatures dus dat moet mogelijk zijn.”

Winst
Districtsbestuurder H. Wuijten van de Hout- en Bouwbond CNV wijst ook op de resultaten van Heijmans. De bouwer maakte donderdag bekend vorig jaar 25 procent meer winst te hebben geboekt. “Wij gaan er dan ook vanuit dat er een goed sociaal plan komt en dat er alles aan wordt gedaan om werknemers binnen dan wel buiten het concern te herplaatsen.”
Bestuursvoorzitter B. Bemelmans van Heijmans wil nog niet zeggen hoever het bedrijf wil gaan. “We moeten nog in gesprek treden met de vakbonden, dus dat is niet handig. Maar we zijn een sociaal bedrijf, laat ik het daarbij houden.”
Build for Life