Nieuwbouw

Tweede jeugd voor Stadsschouwburg

Eind van deze maand wordt de eerste paal geslagen voor de uitbreiding van de Amsterdamse Stadsschouwburg met een modern theater. Na jaren van discussie en getouwtrek wordt die nieuwe zaal (550 plaatsen) op de Lijnbaansgracht tegen de achterkant van het uit 1894 daterende monument aan gebouwd.

De nieuwbouw gebeurt deels op de plek waar de inmiddels gesloopte kantoor- en repetitieruimte stond. Extra volume wint architect Jim Klinkhamer met nieuwbouw over de Melkweg heen. Een constructie die dit centrum voor pop- en jongerencultuur zelf heeft voorgesteld, want zo kan er nóg een zeer gewenste uitbreiding worden gerealiseerd: vijfhonderd plaatsen meer voor The Max, nu al de grootste popzaal van de Melkweg.

De uitbreiding met een tweede toneelzaal past in de ambitie om de bonbonnière aan het Leidseplein opnieuw tot hét Nederlandse ’Huis voor het theater’ te maken. Een positie die de Stadsschouwburg halverwege de jaren zestig verloor onder invloed van de Aktie Tomaat.

Met de inrichting van een ’Stadsfoyer’ wil de directie ’levendigheid’ en ’openheid’ aan het Leidseplein uitstralen, tevens zullen de inkomsten van dit grandcafé met ticketshop op één van de mooiste locaties van Amsterdam meer dan welkom zijn.