Duurzaam Bouwen

Tweede Limburgse Dag van de Nieuwe Energie

Vandaag vindt de Tweede Limburgse Dag van de Nieuwe Energie plaats. Dit is een initiatief van het Lectoraat Nieuwe Energie van Hogeschool Zuyd, in samenwerking met de Gemeente Heerlen en de Provincie Limburg.

Net zoals bij de vorige editie worden ook deze keer weer een aantal interessante lezingen en workshops op het gebied van nieuwe energie en duurzaamheid gegeven. Dit onderwerp staat momenteel hoog in de publieke belangstelling. Tijdens het congres wordt vooral ingezoomd op het innoveren en toepassen van kennis op het gebied van nieuwe energie.

Centraal thema van het congres is de transitie naar duurzame energiebronnen. Er gebeurt momenteel veel op dit gebied, maar het ontbreekt nog aan de nodige coördinatie en regie. Daarom wordt er op de Limburgse Dag van de Nieuwe Energie 2010 uitgebreid stilgestaan bij het traject, dat moet worden doorlopen om te komen tot een duurzame energievoorziening. Deze energietransitie gaat vroeg of laat namelijk zeker plaatsvinden. Hoe eerder bedrijven en overheden hiermee beginnen, des te beter is het voor hen. Voor de genodigde partijen is het congres dan ook onmisbaar. Het kan worden gezien als de perfecte gelegenheid om een achterstand om te buigen naar een koppositie.

Wij zijn uitermate trots op het feit, dat de keynotespreker van deze editie Dr. Herman Scheer is. Hij is expert op het gebied van zonne-energie en energietransitie. Hij is parlementslid van de Duitse SPD en wordt door velen beschouwd als het brein achter de Duitse aanpak op het gebied van zonne-energie. De lezing van Dr. Scheer is een primeur voor de provincie Limburg.

Daarnaast vertellen gedeputeerde Bert Kersten, wethouder Riet de Wit en lector Jacques Kimman welke rol Hogeschool Zuyd en de overheid in dit transitieproces willen spelen.

Net als bij de eerste editie zijn er weer interessante, interactieve workshops over de volgende onderwerpen:

* Energieke besluitvorming reloaded: Dr. Jacques Kimman geeft een knelpuntenanalyse voor de transitie naar duurzame energie in deze regio.

* Klimaatcafé: Dr. drs. Ir. Christoph Maria Ravesloot geeft aan op welke manier Hogeschool Zuyd en haar lectoraten zich inzetten om oplossingen te vinden op het gebied van duurzaamheid. Strategisch innoveren is de sleutel.

* Energetisch kijken: Ir. Ronald Rovers onderzoekt samen met de deelnemers gebouwen, straten en ruimtes. Op welke punten zitten de slimme en de stomme energieconsequenties.

* Integratie van PV zonnecellen in producten: Dr. Zeger Vroon bekijkt met het publiek verschillende toepassingen van photovoltaïsche zonnecellen in alledaagse producten.

Voor het uitgebreide programma en meer informatie over het congres kunt U terecht op de website: www.dagvandenieuweenergie.nl.

De locatie: Open Universiteit, Valkenburgerweg 177, 6419 AT Heerlen